Ett hem att dö för

Ett hem att dö förEtt hem att dö för är en lättläst thriller med krypande, obehaglig stämning. Jag sträckläste i stort sett hela boken på en kväll, förutom de allra sista kapitlen som jag läste ut efter en god jullovsfrukost med saffransscones i morse.

Boken handlar om Hanna, 22 år och inflyttad till Stockholm. Hon bor i andrahandslägenheter och kollektiv i väntan på att hitta en egen bostad och hon jobbar som timvikarie på hemtjänsten i väntan på att komma in på en utbildning och få ordning på sitt liv. När hon får frågan om hon vill dryga ut kassan genom att vattna blommorna hos ett bortrest par, som bor i ett lyxigt hus i ett vackert villaområde, tar hon chansen. Men Hanna upptäcker snart att hon inte är ensam i huset. Där finns också Simone som säger sig vara vän till husägarna och hon säger att hon bor i huset tillfälligt eftersom hon gömmer sig från sin våldsamme ex-pojkvän. Men det finns något som inte stämmer, vem är egentligen Simone? Och vad är hon ute efter?

Ett hem att dö för är en bok som till stor del handlar om mänsklig psykologi. Den väcker frågor som vem man kan lita på och vart man egentligen kan känna sig trygg. Kanske historien är lite väl osannolik och huvudkaraktären lite för naiv. Men som tankeexperiment är boken väldigt intressant. Och om man tänker bort det osannolika så är boken ganska obehaglig. För visst är det ens närmaste som man mest av allt borde kunna lita på. Och visst är det i ens hem som man borde kunna känna sig som mest trygg? Allt detta utmanas i den här boken. Extra läskigt blir det också för att Hanna är en så sympatisk karaktär. Hon är så vanlig, som vem som helst, och det gör att man så lätt kan relatera till det hon råkar ut för. Hennes hemtjänstjobb och ekonomiångest är så realistiskt och inlevelsefullt och väl skildrat. Jag gillar de lite samhällskritiska skildringarna över storstädernas bostadsbrist och vikariers arbetsvillkor.

Ett hem att dö för är skriven av Lina Arvidsson och utgiven på Lind & co förlag. Det här verkar vara Lina Arvidssons vuxendebut och jag är nyfiken på hennes fortsatta författarskap. Hemma i bokhyllan väntar hennes andra bok, Blåmärken, som jag ska försöka hinna läsa under julhelgerna.