Barnboksbloggens adventskalender 2020 – Lucka 21

Idag är det dags för lucka 21 i Barnboksbloggens adventskalender 2020 och det är Matilda Ruta som ger dagens boktips.

© Foto Göran Segeholm

Matilda Ruta är illustratör, serietecknare och bilderbokskonstnär. Hon  är utbildad vid Konstfack och debuterade som författare 2015 med Ninna och sjukhusfåglarna. Matilda innehar stol nummer fem i Svenska Barnboksakademin. Hon har nominerats till både Augustpriset och Elsa Beskow-plaketten samt illustrerat diplomet tilll 2020 års ALMA-pristagare. Matilda har skapat flertalet egna bilderböcker, exempelvis Syskonvecka, Ninna och dumma mamma och Ninna och stormskolan. Hon har också illustrerat antologier och andra barn- och ungdomsböcker, till exempel Åka buss, Världen utanför och Flocken.

Här kommer Matildas boktips:

Jag vill tipsa om boken Vakna min kastanj, av Åsa Mendel Hartvig och Ane Gustavsson. Både jag och mina barn älskar den här berättelsen, som handlar om ett barns kärlek till ett träd och om hur livet alltid fortsätter. Jag gillar extra mycket hur Ane visar trädets livsfaser i skuggor och speglingar och hur vi får följa kastanjebarnen som sprids i världen.

Boken kom ut 2015 och är tyvärr slutsåld, men finns att låna på bibliotek.

Jag har själv inte läst Vakna min kastanj, men utifrån omslaget verkar det vara jättefina illustrationer. Ska leta efter den på bibblan!