Ett litet snedsprång

Denise Rudberg har skrivit ett antal chick litt-böcker, bland annat Jenny S och Matilde. Själv gillar jag hennes ungdomsböcker i serien Tillsammans, som jag tycker är mycket bättre än hennes chick litt. Förra året utgav hon en bok i en helt annan genre, Ett litet snedsprång, som hon beskriver som Elegant Crime. Det handlar alltså om en deckarhistoria i överklassmiljö. Brotten är inte vackra, men det är miljöerna. Tanken är att det här ska bli en hel serie böcker med samma personer i huvudrollen.

I boken får vi möta Marianne Jidhoff, åklagarsekreterare och nybliven änka. Hon har varit tjänstledig de senaste åren för att sköta om sin svårt sjuke man. Efter makens död övertalas hon att återvända till sitt arbete och väl där får hon sätta tänderna i ett märkligt fall. En finansman har blivit brutalt mördad utanför sin våning på Östermalm. I boken finns också en hel del andra figurer, till exempel den ensamma hemmafrun Paula och hennes vänner som vi får följa. Själva fallet får vi inte ta del av så ingående, utan här i boken är det främst relationerna som står i fokus, för att inte tala om eleganta miljöskildringar, detaljer från lyxiga middagar, skönhetsoperationer och så vidare. Boken är inte dålig, utan ger en rätt så trevlig läsupplevelse, om man vill sätta tänderna i något man inte behöver ha så stort fokus på när man läser. Men den som hoppats på spänning och crime kommer att bli besviken. De avsnitten som påminner om chick-lit är bra och välskrivna, men inte de som handlar om brottet och utredningen. Jag tror nog att Denise Rudberg borde hålla sig enbart till chick-lit i fortsättningen.

One thought on “Ett litet snedsprång

  1. Jag håller med dig helt och hållet. De delar av boken som är chick-lit är helt okej men deckar-/spänningsdelen är rent av usel.

    Av mig fick boken faktiskt en etta i betyg vilket jag inte ger så ofta.

Comments are closed.