Varför gråter inte Emma?

Minns ni det otäcka som hände i Arboga för snart tre år sedan? En mamma blev svårt misshandlad och båda hennes barn blev mördade? Den så kallade Arbogamamman var Emma Jadenstig. Nu har hon, tillsammans med journalisten Wennerholm, skrivit en bok om den fruktansvärda tragedi som hon upplevt. Varför gråter inte Emma heter boken och den är utgiven på Forum bokförlag.

Emma hade alltid fallit för fel killar och tidigt blivit ensamstående med två små barn. Nu hade hennes tillvaro äntligen ordnat sig. Hon hade mött en trygg och kärleksfull man och de hade precis köpt hus tillsammans. De planerade för framtiden, men en dag stod någon ur det förflutna i dörren och på några sekunder var tragedin ett faktum. Max och Saga hade aldrig någon chans. Emma blev svårt misshandlad. När hon vaknade upp befann hon sig mitt i en märklig polisutredning där ingen ville berätta vad som egentligen hänt henne.

I boken berättar Emma öppenhjärtligt om sina upplevelser. Hon har inte bara gått igenom en tragedi som man inte vill önska ens sin värsta fiende. Hon var också tvungen att återuppleva händelserna gång på gång för att kunna bidra till mordutredningen och senare även vittna vid två rättegångar. Dessutom blev hennes sorg ifrågasatt. ”Hur kan hon se så glad ut?” ”Varför gråter inte Emma”. Men det var en fasad för att orka igenom. Bakom fasaden pågick varje sekund en kamp för att orka ta sig tillbaka till livet. I boken får vi också ta del av Emmas familjs berättelser om hur de upplevt tiden efter tragedin.

Varför gråter inte Emma är en oerhört stark bok. Den är gripande och man kan inte låta bli att bli ledsen över det som Emma varit med om. Men även om en stor del av boken berättar om när Emma förlorar allt, så handlar boken också om att hitta kärlekens läkande kraft. Emma har ett väldigt stort stöd i sin familj och även i Thomas, den nya man som hon nyligen träffat när tragedin inträffade. Deras förhållande är inte självklart direkt efter händelserna, men de lyckas ta sig igenom och blir starkare än någonsin. Det är ingen bok man direkt sträckläser, för den är så gripande att man måste andas lite emellanåt, men trots det så läste jag ut den så snabbt jag bara kunde. Jag kunde bara inte sluta läsa. Det är en helt fantastiskt bra bok som jag rekommenderar alla att läsa.