Ett rum till Lisen

Ett rum till LisenJag känner egentligen inte Ellen Svedjeland, men vi hade barn på samma förskola i Umeå för länge sedan. Så när jag såg att hon hade skrivit en barnbok blev jag väldigt nyfiken och nu har jag läst den. Ellen har skrivit Ett rum till Lisen tillsammans med Elin Johansson (som tidigare skrivit flera bilderböcker, Hemma hela sommaren exempelvis) och boken är skickligt och fint illustrerad av Lisen Adbåge.

Ett rum till Lisen handlar om Naima som bor på landet i en liten, liten by. Hon bor med sin mamma som läser tjocka tegelstenar hela dagarna. Just nu är det sommarlov så det är ingen skola och det finns inga andra barn i byn, så Naima har supertråkigt. Men så händer det ofattbara, en ny familj flyttar in i huset bredvid och det innebär att Naima och jämnåriga Lisen blir grannar! De klickar direkt och blir bästisar. Dessutom får de genast ett viktigt uppdrag: de måste bestämma vilket rum i huset som ska bli Lisens. Flickorna tar sitt uppdrag på största allvar. De bestämmer sig nämligen för att provsova samtliga rum innan de bestämmer sig. Och de hittar ideligen på nya rum som måste provas, för vem har bestämt att man absolut ska sova i ett vanligt sovrum? Man kan ju lika gärna sova i hallen, i trappan, på vinden, i bastum eller i kaninburen?

Detta är en mysig sommarlovsskildring som innehåller vardag, lek, bus, äventyr och fantasi. Men det är också något mer, nämligen en skildring över den allra första kärleken. För Naima inser snabbt att hon är kär i Lisen. Men hur ska hon våga berätta? Och kommer hon att hinna berätta innan rummen tar slut och provsovningen är över? Och hur ska hon veta ifall Lisen känner samma sak? Boken tar verkligen barnens känslor och kärlek på allvar och det är så otroligt härligt. Det är vardag och vänskap. Myggbett, regn, bad och sommarlovskvällar. Humor, värme och glädje. Och så denna sprudlande kärlek och längtan efter varandra som flickorna känner. Barnperspektivet är så fint och boken har perfekt rätt ton och tilltal för målgruppen. Ett rum till Lisen vänder sig till lågstadiebarn, men passar ypperligt som högläsningsbok för hela familjen eller som läsa-själv-bok för både små och stora läsare. Författarduon skriver tydligen på en uppföljare och å vad jag längtar efter att få komma tillbaka till Naimas och Lisens värld.

Ett rum till Lisen är utgiven av Rabén & Sjögren.