Ett tal till min systers bröllop

Jag påbörjade den här boken för ett par veckor sedan, men så kom böckerna om familjen kring La Stella emellan. Nu har jag dock läst ut den. Den heter Ett tal till min systers bröllop och är skriven av Linda Skugge.

Boken handlar om Sylvia och Karl och deras två döttrar. Sylvia tar hand om barnen, hemmet och försöker få lite tid för att skriva på frilansartiklar och krönikor. Karl är skådespelare vid Dramaten. Sylvia försöker få Karl att ägna sig mer åt familjen, men istället sticker han iväg till New York för att spela i en pjäs.

Boken skildrar alltså vardagen med små barn. Den är fylld av humor, men har samtidigt ett djup och ett allvar. Den är i samma genre som Maria Svelands Bitterfittan och Pia Hintzes böcker Baby blues och En ska bort som jag läst tidigare i år.

Bokens huvudperson Sylvia känner sig nära den nu avlidna, kända författarinnan Sylvia Plath. Trots att de levde i olika tider och aldrig har träffats så känner nästan som att de är systrar. Jag älskar alla hänvisningarna till Sylvia Plath. Jag skrev B-uppsats om henne på litteraturvetenskapen och hon är en av mina absoluta favoritpoeter/författare.

Förutom hänvisningarna till Plath så tycker jag om den lite bittra tonen i boken. Jag är fär feminism och för jämställdhet, och tycker att dessa frågor bör synliggöras. Det är en mycket läsvärd bok för alla föräldrar och blivande föräldrar. Man både skrattar, gråter, blir upprörd, glad, rörd och ofta känner man igen sig.

Linda Skugge kommer för övrigt ut med en kokbok i maj. Mamma, jag är hungrig heter den och ska tydligen ge inspiration för vardagsmatlagandet. Sådana kokböcker behövs. Jag ser fram emot att bläddra i den!