200 expresstips för att må bra

Jag har fått recensionsex på en ljudbok. Den heter 200 expresstips för att må bra. Författare är Lena Oetterli, friskvårdsterapeut, och Else-Marie Lundin, journalist. Det är en författaruppläsning av Lena Oetterli.

Bokens 200 tips är uppdelade efter årstiderna. Man får lära sig allt möjligt, bland annat hur man stärker immunförsvaret, får bättre självförtroende, kommer i form till sommaren och mildrar höstdepression. Det är enkla, konkreta tips som passar de flesta.

Jag lyssnade igenom de två cd-skivorna under en resa på 40 mil som jag gjorde förra veckan. Det var en utmärkt ljudbok att lyssna på under bilkörningen. Lagom lättlyssnat.

Det jag irriterade mig på var själva indelningen av ljudboken. Tipsen är indelade i olika rubriker och punkter. Nu har jag inte läst boken, men jag antar att där är säkert tipsen indelade i samma kategorier. Men förmodligen är kapitel- och rubrikindelningen tydligare i en tryckt bok. På cd-skivorna hade jag önskat en ljudsnitt eller liknande för att man ska förstå att en ny kategori av tips börjar. Jag tappade lätt bort mig. Kanske var det för att jag samtidigt försökte koncentrera mig på bilkörningen.

Förutom det så tyckte jag om ljudboken. Många tips var välkända sedan tidigare, men många var ändå nya. Det var flera bra tips som jag definitivt kommer att ta till mig. Ett av mina favorittips var att skaffa sig en stegräknare för hela familjen. Man bestämmer sig för ett visst antal steg och när man har kommit dit så åker hela familjen på en utflykt, aktivitet eller någon överraskning. Både barn och föräldrar kan då motivera sig att ta på stegräknaren och motionera för att komma närmare målet. Ett annat tips, som inte är särskilt nytt egentligen men bra att påminnas om, är att göra som barnen på dagis, att ta fruktstund istället för eftermiddagsfika på jobbet.