Facit

facit-en-guide-till-makten-over-dina-studier-din-tid-och-ditt-livFacit – En guide till makten över dina studier, din tid och ditt liv är precis vad det låter som, nämligen en bok fylld av tips för studierna och karriären. Boken vänder sig till den som pluggar, söker jobb eller bara är sugen på att börja göra något nytt i livet. Fokus ligger på människors egna erfarenheter och tips.

Boken är indelad i fyra kapitel: Vägskäl, Packa väskan, På väg och Nya horisonter. Det första kapitlet handlar om att hitta sig själv, ta reda på vad man vill bli, hitta ett yrke som matchar och välja en utbildning. Nästa kapitel handlar om att förbereda sig för studierna rent praktiskt, ansöka om studiemedel, hitta en bostad och hantera ekonomin som student. Kapitel tre handlar om själva studierna, om vila, stress, tentaplugg, studieteknik, ett liv bortom kursboken och sommarjobb. Sista kapitlet handlar om arbetsmarknaden, att söka jobb, gå på anställningsintervju, att forska och att starta eget. I slutet av boken finns också ett Superfacit A-Ö där man kan använda boken som uppslagsbok för det man är sugen på att lära sig mer om just då.

Boken är ganska tunn, men täcker ett väldigt brett ämne och därför ger förstås inte boken någon heltäckande bild. Däremot fungerar den väldigt bra som inspirationsbok och handbok för den som börjat fundera på framtiden och som gärna vill ha en lättläst och peppande guide. Boken innehåller också många inspirerande exempel och intervjuer med människor om just deras erfarenheter, vilket alltid är roligt att läsa. Det jag tycker är bokens största behållning är alla de tips som man inte hittar någon annanstans, sådana där små, enkla tips som man ändå har stor nytta av. Jag gillar också bokens fokus på att studietiden ses som en del i något större och att man ska vara mån om att ta hand om sig och ha roligt även utanför studierna.

Facit är skriven av Gabriel Liljenström och Erika Karlénius. Den är utgiven på Bokförlaget Langenskiöld. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.