Fågelbok för barn

Nu har jag hittat en superbra bok för mig och alla andra föräldrar som är dåliga på fågel-arter. Fågelbok för barn innehåller bilder på våra vanligaste fåglar tillsammans med en kort text om hur fågeln lever. Varje fågelart har ett eget uppslag i boken. Författaren, Birgitta Ahlberg, som gjort både text och bild skriver:

Barn lär sig tidigt hur en ko, en gris eller en häst ser ut, men kan sällan skilja en kråka från en skata. Och ändå är det idag troligare att de möter en skata eller kråka än en ko. Med den här boken vill jag att barn ska lära sig hur våra vanligaste fåglar ser ut och sedan gå ut i naturen och få den stora glädjen att känna igen dem. Barn ska inte behöva säga ”pippi” om alla fåglar, utan kunna kalla dem vid namn.

Så sant, så sant. Jag själv är urdålig på fåglar. Min treåriga dotter har redan börjat fråga ”vad är det för djur” och jag svarar ”fågel” oavsett vilken slags fågel hon ser… Nu kommer vi tillsammans att kika i den här boken för att lära oss. Det som är bra med Fågelbok för barn är också att den räcker långt upp i åldrarna. För små barn fungerar den mer som pekbok, medan äldre barn tycker att det är roligt att jämföra olika fågelarter och läsa om hur fåglarnas olika liv ser ut. Ett stort plus är också att boken är så snygg och lättillgänglig. Den har väldigt vackra och realistiska teckningar, texten om fåglarna är kort, men ändå intressant och boken är snyggt formgiven. Formatet är också lagom och hållbart. Man kan alltså enkelt ta med sig boken ut i skog och mark, men den funkar lika bra som uppslagsbok hemma. Jag rekommenderar varmt Fågelbok för barn till såväl vuxna som barn. Och jag lovar, även vi vuxna som är dåliga på att känna igen olika fåglar kan läsa boken med stor behållning. Boken är utgiven av Bullfinch Publishing.