Rymd utan stjärnor

Jag är ett stort fan av Jonas Moströms deckarserie med radarparet Axberg och Jensen i huvudrollen. Jag har recenserat de tidigare delarna av serien här och här. Jag gillar verkligen att det är en polis (Johan Axberg) och en läkare (Erik Jensen) som är huvudpersoner, eftersom det ger inblick i två yrkesroller och skapar många förutsättningar. I bok nummer fyra i serien, Rymd utan stjärnor, försvinner överläkare Pia Fjellstedt under mystiska förhållanden. Det visar sig att Erik Jensen är mer inblandad i de dramatiska händelserna på sjukhuset än han vill erkänna. Johan Axberg har också privata problem eftersom hans nya flickvän blir misshandlad av sin exman.

Deckarserien utspelar sig i Sundsvall, vilket jag verkligen tycker om. Dels för att jag varit väldigt mycket i Sundsvall tidigare och dels för att det är en spännande miljö som sällan skildras i böcker. Jonas Moström är väldigt duktig på att skapa spänning och alla hans deckare har varit riktiga sträckläsarböcker. Hans persongalleri utvecklas från bok till bok och det känns som riktiga personer av kött och blod. Deckargåtorna är också kluriga, inte alls förutsägbara, utan som läsare hålls man länge på halster. Jag rekommenderar hela serien varmt och själv ser jag fram emot att börja läsa bok nummer fem i serien som ligger här hemma och väntar. Ska dock försöka läsa ut några av mina andra halvlästa böcker först.