Fågeldagbok 2016

Fågeldagbok 2016 : årsalmanacka för egna noteringarFågeldagbok 2016 är en kalender och dagbok, men också en möjlighet att stifta bekantskap med en mängd olika fågelarter som finns här i Sverige. Varje uppslag presenterar en fågelart och på varje uppslag finns också en kort faktadel som förstås handlar om fåglar. Dessutom finns det plats att anteckna exempelvis vad du gjort under dagen, vilket väder det varit eller vilka fågelarter du sett.

Varje uppslag täcker en vecka. Själv hade jag velat ha lite mer plats att skriva på i boken, åtminstone om man vill använda kalendern som en slags dagbok. Men för korta, dagliga noteringar om väder och vind fungerar det bra med den plats som finns. Boken har vackra, tecknade fågelbilder. Den fakta som finns om fåglarna tycker jag (som inte alls har några kunskaper om fåglar) är intressant och lättillgänglig. Ändå tror jag att även en inbiten fågelskådare kan ha behållning av Fågeldagbok 2016, dels för de vackra illustrationernas skull, dels för själva kalenderdelen och dels för att den information som finns om fåglarna inte bara tillhör de vanliga fakta man kan hitta varstans, utan tvärtom känns det som att författaren har ansträngt sig för att hitta sådan info som kan vara intressant för såväl nybörjare som en erfaren fågelskådare, och fokus ligger på fåglarnas beteende, vilket känns extra läsvärt tycker jag.

Fågeldagbok 2016 är skapad av Dan och Bill Zetterström samt Mats Ottosson. Den ges ut av Bonnier Fakta och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.