Kvinnoalfabetet – bokstaven O

För en gångs skull är jag nu i tid med Enligt O:s Kvinnoalfabetsutmaning. Denna vecka är det bokstaven O som står i fokus och här kommer frågorna:

Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig?

Jag vet att jag nämnde henne även på I, men eftersom jag hon är en av mina favoritförfattare kan jag inte låta bli att skriva om henne nu också.. Ingrid Olsson skriver nämligen suveräna ungdomsböcker som ofta berör tunga, svåra och jobbiga ämnen. Medan mamma sover handlar om Ida, 14 år, som växer upp med sin mamma som dricker för mycket. Komma över handlar om Jeppe, vars flickvän nyss gjort slut och hur det är att just komma över en relation där det varit starka känslor inblandade. Ett litet hål i mörkret handlar om att vara sjutton år och ha en farmor som man älskar, en farmor som kanske kommer att dö, och om en saknad efter en pappa som gick bort för många år sedan som nu tvingar sig på igen. Men Ingrid Olsson skriver inte bara ungdomsböcker, utan också böcker för yngre barn och de är också jättebra och välskrivna.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Belinda Olsson är en intressant person tycker jag. Visserligen är hon författare också, men inte bara, så jag tar med henne på denna fråga ändå. Hon var redaktör för den uppmärksammade feministiska antologin Fittstim som utgavs 1999, tillsammans med Linda Skugge. Hon har skrivit två romaner Gravidchock! Reporter erkänner och Otrogen på öppen gata. De handlar om Agata som är 28 år. Hon är ihop med Teo och jobbar på kvällstidningen Aftontidningen. Hon är mitt i karriären, hon älskar att jobba, älskar att festa, älskar att få leva sitt liv precis som hon vill. Då upptäcker hon att hon är gravid, vilket är en riktig chock för henne. Hon upplever att hennes liv nu är slut. Teo däremot blir jättelycklig. Böckerna handlar om att vara mitt i karriären och att bli mamma, något som inte är ett ovanligt fenomen idag, men som kan innebära omtumlande känslor. Agata försöker komma överens med sitt nya tillstånd, men genomgår samtidigt en identitetskonflikt och någonstans har hon en ovilja att anpassa sig till en traditionell mammaroll. Böckerna är väldigt roligt skrivna, de är lättlästa och medryckande, men de har också ett stråk av allvar i sig, de lämnar inte läsaren oberörda och det finns mycket att tänka vidare på efter läsningen. Belinda Olsson har också varit programledare för talkshowen Studio Belinda och för Debatt i SVT, varit redaktör för nättidningen Source och varit krönikör på Aftonbladet, så hon har många strängar på sin lyra och jag uppfattar henne som engagerad, kompetent och begåvad.

Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och/eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Alltså, det här var nog den svåraste frågan hittills under hela utmaningen. Jag har funderat, och funderat och funderat. Jag har googlat och jag har sökt i bibliotekskatalogen. Och där hittade jag faktiskt en titel på en bok, nämligen Olivia Joules fria fantasier skriven av Helen Fielding. Såhär står det om den i bibliotekskatalogen:

Olivia kämpar för att bli tagen på allvar som nyhetsreporter men hennes minst sagt livliga fantasi ställer ofta till det för henne. Då hon, till sitt förtret, får uppdraget att skriva om en hudkrämslansering i Florida upptäcker hon att det är någonting skumt med dess skapare Pierre Ferramo – han måste vara Bin Laden!

På förlagets hemsida beskrivs Olivia Joules fria fantasier som ett slags Kitty för vuxna. Jag tror inte att jag själv läst den boken, men däremot har jag läst böckerna om Bridget Jones och dem gillade jag. De var ju helt nya i sin genre när de kom, det var väl till och med böckerna om Bridget Jones som skapade genren chick lit.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat?

Joyce Carol Oates och Linda Olsson har jag bara läst någon enstaka bok av. Skulle gärna vilja läsa mera av dem. Sofi Oksanens Utrensning har jag ännu inte läst, men hört mycket gott om.

4 thoughts on “Kvinnoalfabetet – bokstaven O

  1. Ingrid Olsson har jag inte läst, men jag sett hennes namn på flera bloggar. Belinda Olsson har verkligen utvecklats sedan hon först dök upp i medierna. Oates och Oksanen är verkligen värda att utforskas.

  2. Jag har inte läst något av Ingrid Olsson men hört mycket gott om böckerna. Linda Olsson läste jag för första gången helt nyligen, kan tänka mig att läsa fler böcker av henne. Utrensning är en väldigt stark och bra bok.

Comments are closed.