Fiskplåt och bajsdrakar

Augustprisvinnaren Torbjörn Flygts debut som barnboksförfattare heter Fiskplåt och bajsdrakar. Den har stått oläst länge i min bokhylla och frågan är varför – den är ju superrolig! Har ni inte läst den så gör det! Den passar extra bra som högläsningsbok tycker jag, den passar för hela familjen även om den riktar sig framförallt till åldern 6-9 år. Eftersom den är så rolig och har ett så bra driv så funkar den också kanonbra för barn som annars tycker att läsning är tråkigt och svårt.

Fiskplåt och bajsdrakar handlar om en familj som ska åka på bilsemester till Italien. Pappan i familjen är förvirrad och glömsk, medan mamman är ordningssam och har koll på det mesta. Familjen består också av Aron, 5 år, och Anna, 7 år. Bilresan till Italien skulle kanske ha gått bra om det inte vore så att familjen tappar bort mamma i Hamburg. För det var ju mamma som hade reskassan och biljetterna… Hur ska nu resten av familjen kunna äta, sova och ta sig vidare mot Italien? Som tur är så besitter såväl pappan som barnen en hel del list och fantasi…

Boken är otroligt rolig och humoristisk. Den är också spännande, men utan att för den sakens skull vara en deckare. Det märks att det är en etablerad författare som skrivit boken. Dialogerna är rappa och skojiga, karaktärerna både trovärdiga och sköna på samma gång. Ett stort plus också för de ordlekar som finns i boken! Boken vänder sig alltså till åldern 6-9 år, men det är inga problem för såväl yngre som äldre att läsa boken eller få den uppläst för sig. Den fungerar också lika bra till båda könen. Jag gillar Fiskplåt och bajsdrakar jättemycket och rekommenderar den varmt.

Jag ser nu att Torbjörn Flygt har skrivit en bok till om Aron och Anna, Fruktolösa tokobertar. Jag ser fram emot att läsa den!