Iris Karlssons värsta sommar

Iris Karlsson ser inte fram emot sitt sommarlov. Hon ska tillbringa hela sommaren hemma hos farmor som har sorg efter att farfar dött. Hos farmor brukar det dessutom vara så tråkigt att inte ens myggorna och fästingarna vill stanna. Iris är övertygad om att det skulle bli hennes värsta sommar någonsin. Men oj så fel hon hade!

Det börjar med att Iris kommer fram på tågstationen i närheten av där farmor bor och stationen är alldeles öde. Den enda som är på stationen är en person på en motorcykel. Det kan ju inte vara farmor, för farmor skulle aldrig sätta sig på en motorcykel. Men Iris går ändå fram till motorcyklisten för att fråga om han eller hon har en mobil så hon kan ringa till farmor, men då ser hon att motorcyklisten ser bekant ut… Det ÄR ju farmor! Det visar sig att farmor har blivit som förbytt. I och med farfars död har hon insett att livet är kort och att man måste passa på att leva livet innan det är för sent. Så nu är farmor redo för alla slags äventyr och det är bara för Iris att hänga med!

Iris Karlssons värsta sommar är Elin Lindells debut som författare. I vanliga fall arbetar hon som journalist på Kamratposten och det märks att hon har stor vana från skrivande och framförallt från att skriva för barn. Det är ett bra flyt och bra driv i berättelsen och den är både humoristisk och spännande på samma gång. Boken vänder sig till barn 6-9 år och den fungerar bra både att läsa själv och som högläsning. En riktigt rolig bok!