Flickan utan ansikte

Flickan utan ansikteFlickan utan ansikte är en illustrerad minimysrysare av Ingelin Angerborn, författaren som ligger bakom bland annat Rum 213, Hjärta av damm och Skuggornas hus.

Boken handlar om Signe och Fanny som ska sitta barnvakt åt Fannys kusin Iris. Hon är världens gulligaste unge med stora ögon, lockigt hår och en låtsaskompis med svarta skor. Men framåt kvällen, när mörkret faller och det börjar hända märkliga saker i det gamla huset, kan Fanny och Signe inte låta bli att undra: Är hon verkligen bara på låtsas? Flickan med de svarta skorna. Flickan som aldrig sover. Flickan utan ansikte…

Det här är en mysryslig bok där man känner igen stämningen från Ingelin Angerborns tidigare böcker i samma genre. Skillnaden här är att boken är lättläst. Den är kort, den är på endast 72 sidor och med korta kapitel, texten är större och med mer luft omkring sig än i vanliga böcker och dessutom är den illustrerad med stämningsfulla, svartvita illustrationer av Elin Sandström. Boken är välskriven och spännande. Den funkar att sätta i händerna på de som har svårt att komma igenom en vanlig mellanåldersbok på 250-300 sidor, men den är samtidigt inte för enkel och tråkig för bokslukarna, utan även de kan ha stor behållning av boken. På så sätt är detta verkligen en bok för alla som gillar mysrysare, oavsett hur van läsare man är. Omslaget är också mycket lockande. Jag tror att det här är en bok som kommer att få många läsare och ständigt vara utlånad på skolbiblioteken.

Flickan utan ansikte är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.