Första hjälpen

Jag har fått barn för sex månader sedan och sedan dess så har min sambo och jag diskuterat ett par gånger om hur man gör första hjälpen på spädbarn. Jag har gått ett par första hjälpen-kurser, men de har alltid varit inriktade på vuxna, dessutom börjar det bli ganska många år sedan kurserna nu.

Häromdagen såg jag av en slump att Röda Korset, i samarbete med Nicotext förlag, hade utkommit med en bok om just första hjälpen. Jag bad om ett recensionsexemplar och fick boken idag. Har redan hunnit läsa igenom den och är mycket imponerad. Det jag då framförallt uppskattar, förutom bokens pedagogiska och tydliga upplägg, är att första hjälpen för barn och spädbarn har fått en lika stor del som första hjälpen för vuxna.

Boken visar alltså, både i text och bilder, hur man räddar liv. Men den går också igenom enklare åkommor. Boken är indelad i fyra delar. Först kommer en del som handlar just om den akuta första hjälpen, dels för vuxna och dels för barn. Kortfattat, men ändå utförligt, berättas det om hur man gör rent praktiskt när någon sätter i halsen, ligger medvetslös, får hjärtstillestånd och så vidare. Texterna är illustrerade med tydliga bilder. Den andra delen är ett a-ö register som omfattar allt möjligt, från allergi till öroninflammation, symptom och hur man ska göra när det inträffar. Tredje delen innehåller olika realistiska scenarier, där man själv får fundera ut vad man ska göra vid olika händelser. Boken avslutas sedan med ett avsnitt om förband. Det finns även plats för anteckningar i boken.

Det här är en bok som jag definitivt kommer att ge bort i present till flera av mina nära och kära. Det är en bok som man lätt kan ha med sig – i bilen, till sommarstugan. Men också en innehållsrik och lättläst uppslagsbok att ha hemma. Boken har ett suveränt upplägg och är pedagogisk och tydlig. Jag tycker egentligen att det borde vara obligatoriskt med första hjälpen-kurser, redan i skolan, och att man bör se till att förnya kunskaperna även som vuxen. Det är ju trots allt oslagbart att kunna göra det hela även i praktiken. Men med en bok kommer man långt, och jag tror att den här boken är det bästa alternativet.