Första hjälpen för känslor

forsta-hjalpen-for-kanslor-praktiska-rad-nar-livet-gor-ontFörsta hjälpen för känslor – praktiska råd när livet gör ont är en bok som vänder sig till den som har ont i själen. De flesta av oss har en förbandslåda hemma så vi kan behandla oss själva om vi får ont någonstans på kroppen. Men vad har vi för verktyg att hjälpa oss själva om vi får ont i själen? Denna bok är tänkt att vara en slags förbandslåda för många av de själsblessyrer som man kan råka ut för till vardags. Som författaren skriver ”Det är på tiden att vi börjar söta om vår psykiska hälsa på samma sätt som vi sköter om kroppen och tänderna. Det är på tiden att vi skaffar varsin förbandslåda med den själsliga motsvarigheten till plåster, sårsprit, kompresser och febernedsättande”.

Kanske har man misslyckats med något, kanske har man fått nej av någon man ville vara tillsammans med, kanske kan man inte låta bli att älta, kanske känner man sig utanför eller ensam, kanske har man helt enkelt ett dåligt självförtroende. Sådana situationer och känslor är väldigt vanliga, men hur många vet egentligen hur man ska göra för att behandla dessa situationer?

I boken berättar författaren Guy Winch om olika situationer man kan råka ut för och om olika lösningar. Han lär också ut hur man på bästa sätt behandlar olika blessyrer på själen och hur man får dem att läka utan onödiga komplikationer. Det finns sju kapitel i boken och varje kapitel beskriver en vanligt förekommande psykisk skada och de olika första-hjälpen-metoder som vi kan ta till för att lindra smärtan och förhindra att problemet förvärras. Man kan läsa kapitlen fristående, men författaren råder till att man läser hela boken, om inte annat för att vara mer rustad om man drabbas av något längre fram i livet.

I boken blandas forskningsrön med anekdoter och berättelser rakt ur det verkliga livet och dessutom med praktiska råd, tips och övningar. Dessutom får man veta när det är dags att söka hjälp eller vård. Boken är både bredd och djup och framförallt relevant och användbar. Den är lättläst, lättillgänglig och faktiskt också rolig. En läsvärd bok helt enkelt. Första hjälpen för känslor utges av bokförlaget Libris.