Fjädern har tappat en fågel

9789187707056_200_fjadern-har-tappat-en-fagel_kartonnageFjädern har tappat en fågel. Munnen har tappat en napp. Skon har tappat en fot. Och Felix har tappat en hand – en mammahand.

Fjädern har tappat en fågel är en bok för de allra minsta barnen, skriven ur barnets perspektiv. I boken får vi följa lilla Felix och hans iakttagelser under en dag i livet. Boken har ett annorlunda perspektiv, man är inte alls van vid att läsa böcker som har ett sådant totalt barnperspektiv. Som förälder känns det jättebra, för man blir så medveten om att världen faktiskt inte enbart har vårat vuxenperspektiv. Jag tror att barnen blir väldigt glada av att få en bok skriven ur deras perspektiv och jag gissar att igenkänningsfaktorn är stor. Boken är i klassiskt pekboksformat med hårda tjocka kartongsidor med rundade hörn som barnet lätt kan greppa själv. Det är ett enkelt bildspråk som passar bokens målgrupp ypperligt och teckningarna är också enkla, men otroligt uttrycksfulla.

Fjädern har tappat en fågel är skriven av Moni Nilsson som främst är känd för sina böcker om Tsatsiki. Hon har skrivit boken tillsammans med sin son, Jonatan Brännström som också skriver böcker samt arbetar inom skola och barnomsorg. Illustratör till boken är Marianne Dubuc, en hyllad kanadensisk författare och illustratör. Boken är utgiven av Lilla Piratförlaget.