Fyra julkalenderböcker

Här är fyra spännande julkalenderböcker att läsa ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

Julräddarna : en julsaga i 24 kapitel  Spökhusets hemlighet  Nattexpressen  Vi måste rädda julen!

Julräddarna är en julsaga i 24 kapitel av Camilla Dahlson. Den handlar om Saga som bor på ett barnhem tillsammans med sin syster Nora och deras vänner Milo och Wilma. Livet på barnhemmet är inte lätt och därför har barnen som bor där längtat efter julen hela hösten. Men så blir barnhemmets föreståndare sjukskriven och istället kommer den stränga vikarien Berta. Och hon bestämmer att det inte ska bli något julfirande i år! Vad ska Saga, Nora och deras vänner ta sig till? Kan de rädda julen?

En julkalenderbok som passar mycket bra för högläsning till barn i lågstadieåldern. Vissa saker kan en vuxen behöva förklara, som vad ett barnhem är, för det är ju inte självklart för dagens barn. Boken har många fina värderingar, som att de äldre barnen ska försöka fixa en fin jul till de yngre och att julfirande inte behöver vara storslaget med klapphysteri och stress. Det är en kort bok, varje kapitel är tre sidor långt med luftig text. Därmed funkar den också att läsa själv för barn i målgruppen. Boken har lite bilder med juliga motiv, men de är inte kopplade till handlingen. Julräddarna är utgiven av Lind & Co.

Spökhusets hemlighet är en julrysare av Kristina Ohlsson. Hon är känd för många mysrysliga böcker, exempelvis Glasbarnen, Det magiska hjärtat, Zombiefeber och Mysteriet på Örnklippan. Denna bok är i samma stil. Den handlar om Alba och hennes lillasyster Ellen som är i Stjärndalen och hälsar på hos sin morbror Baltzar. På hans vind finns ett gammalt miniatyrhus. Huset skrämmer Alba som börjar höra röster om Samlaren som rövat bort barn från Stjärndalen, och om att julen är den farligaste tiden på året. Samtidigt växer sig en snöstorm allt starkare och hotar att isolera byn. Är Alba och Ellen i fara? Vem är Samlaren? Ska Alba hinna stoppa honom?

En kuslig, mysryslig och spännande bok, perfekt att läsa i vintertid. Boken utspelar sig under ett jullov och den har 31 kapitel att läsa antingen 1-31 december eller från 24 november till 24 december. Boken vänder sig till barn i åldern 9-12 år. Kapitlen är ca 5-7 sidor långa och passar fint för högläsning. Det finns inga illustrationer. Spökhusets hemlighet är utgiven av Bonnier Carlsen.

Nattexpressen är en fin, vemodig fantasyberättelse skriven av Karin Erlandsson. Den handlar om elvaåriga Danja som tillsammans med sin familj åker till mormor för att fira jul. Det brukar de göra varje år, men i år är det inte som vanligt, mormor glömmer allt möjligt, till och med hur man gör solbullar. En kväll försvinner till och med mormor själv! Märkligt nog kommer Nattexpressen, trots att inga tåg brukar stanna vid mormors perrong. Danja går ombord och hamnar mitt i ett hissnande äventyr ombord på ett magiskt tåg där hon måste leta både efter en magisk nyckel och sin försvunna mormor.

Nattexpressen är en julkalenderbok i 24 kapitel för åldern 9-12 år. En varm, tänkvärd och samtidigt spännande bok som tar upp teman som saknad och kärlek och som också innehåller magi och övernaturliga händelser. Kapitlen är ca 7-11 sidor långa och det är en bra blandning mellan kapitel i högt tempo och kapitel som är mer långsamma och eftertänksamma. Boken har många fina underliggande teman och det gör att boken passar ypperligt som högläsningsbok för att få en gemensam läsupplevelse. Så gott som varje kapitel har en illustration av Peter Bergting. Illustrationerna är stämningsfulla och samspelar fint med texten. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och Schildt & Söderströms.

Vi måste rädda julen är den nionde julkalenderboken från Rabén & Sjögren som var det förlag som var först ut med julböckerna med 24 kapitel att högläsa i december. Sams lärare Ammi har en idé. Under december månad får alla barnen turas om att dra varsin lapp med dagens datum. Den som får julafton måste vakta lappen extra noga. När Esme frågar varför, skrattar Ammi och säger att annars blir det ingen jul. Det är klart att Sam får den lappen! Och det är klart att just den lappen kommer bort! En vild jakt börjar. Sam och Esme bestämmer sig för att tillsammans göra allt som krävs för att rädda julen.

En klassisk julkalenderbok som handlar om julförberedelser och firande. Det är julmys och julstämning på varenda sida. Men det är också ett fartfyllt, roligt och spännande äventyr. Boken har 25 kapitel och därmed kan boken läsas varje dag fram till jul med avslutning på juldagen. Kapitlen är korta, tre sidor långa, och det finns massor med illustrationer i färg som ger extra mycket julstämning. Boken utgår från ett barnperspektiv och det finns mycket att samtala kring ifall en vill. En fin högläsningsbok för de yngre barnen, från tre till åtta år. Boken är skriven av Ellen Karlsson och illustrerad av Cecilia Heikkilä.