Fortsatt nyutgivning av Roald Dahl

Kalle och glashissen     Mitt magiska finger

Rabén & Sjögren fortsätter sin nyutgivning av Roald Dahls härliga barnboksklassiker. Sedan tidigare har de gett ut Herr och fru Slusk, Den fantastiska räven, James och jättepersikan, Naddap Dlöks, Jojjes ljuvliga medicin, SVJ, Häxorna, Matilda och Kalle och chokladfabriken. Nu har även fortsättningen på den sistnämnda kommit ut, Kalle och glashissen och även Mitt magiska finger.

Kalle och glashissen är nästan ännu mer skruvad än Kalle och chokladfabriken. Den tar vid där den första boken slutade. Kalle har vunnit Willy Wonkas fantastiska chokladfabrik. Tillsammans med hela sin familj, och herr Wonka, stiger han in i den stora glashissen för att åka till fabrikens kontor. Men någonting går plötsligt fel, alldeles oerhört fel … och hissen ger sig iväg ut i rymden! Högre och högre upp, och plötsligt befinner sig glashissen i en omloppsbana runt jorden!

Mitt magiska finger handlar om en flicka som har ett magiskt finger. Med fingret får hon mirakulösa saker att ske. När någonting är så hemskt och grymt att hon inte står ut med det blir hon alldeles varm i kroppen och det börjar klia i höger pekfinger. Sen spritter en vit blixt iväg som snuddar vid de människor som har gjort henne arg. Hon sätter det magiska fingret på dem! Resultatet blir både fantastiskt och förtrollande.

Roald Dahl verkar vara lite av en antingen-eller-författare. Antingen gillar man honom eller så gillar man honom inte alls. Jag älskade hans böcker som barn. Nu har min äldsta dotter börjat läsa några av hans verk och hon gillar dem också. Det är så kul med hans böcker just för att de är så tidlösa. De bygger ju väldigt mycket på humor och de är lika roliga idag som när de kom för många år sedan. Visste ni att Kalle och chokladfabriken till exempel kom redan 1964?

Böckerna finns att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).