Fröet

FröetFröet kom hem till min som recensionsexemplar för några veckor sedan. Det var ingen omedelbar förälskelse, men nu när jag bläddrat i den några varv till har jag insett dess storhet. Det är en väldigt speciell bok som riktar sig till barn mellan 3-6 år, men jag kan säga att den fungerar lika bra för alla åldrar även vuxna.

Det som framförallt utmärker Fröet är att det är en ordlös bilderbok. Allt som händer i boken händer alltså i bilderna och i läsarens egen fantasi. Handlingen är enkel, men rymmer ändå en hel berättelse. Boken börjar med att vi möter en pojke som med hjälp av ett magiskt frö, en flaskpost och en nypa tur lyckas få en efterlängtad vän. Han skickar nämligen ett frö via flaskpost till en flicka som sitter fast på ensamhetens ö och tack vare fröet kan hon odla en växt som sträcker sig över havet som håller dem isär.

Bokens illustrationer går i svart, vitt och grått. Kanske låter det tråkigt, men jag lovar, det är det inte. Det finns hur många detaljer som helst att förlora sig i och eftersom berättelsen är ordlös kan man skapa sin egen berättelse. Vid varje gång man bläddrar i boken upptäcker man något nytt eller så far tankarna iväg åt ett annat håll än förra gången och vips så är det en helt ny berättelse. Och det är just detta som är bokens storhet. Hur boken kan upplevas totalt olika beroende på vem som läser den och när man läser den. Och att man inte behöver en massa ord för att uppleva en hel berättelse. Det är fascinerande! Att sedan illustrationerna är magiskt vackra är inte heller helt fel. Ta gärna en titt på Fröet, jag tror att den kommer att fascinera många, både stora och små.Titta bara på bilderna nedan. Tre av bokens illustrationer som förmedlar en hel berättelse!
dsc_1036

dsc_1037

dsc_1038

Fröet är skapad av Jennie Ekström. Den är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.