Fyra böcker fyllda med fascinerande fakta

Matte + allt = santMatte + allt = sant är en bok som handlar om siffror och om matte. Det är dock ingen tråkig skolbok, utan här har vi sådant som är coolt och roligt med matte. Det är till exempel spännande berättelser från mattens historia, roliga, oväntade fakta om allt möjligt från rymden och robotar till hur långsamt hår växer och hur chiffer och hieroglyfer fungerar. Boken är fylld av färgillustrationer, faktarutor, och avsnitt som till exempel ”visste du att” och ”testa själv”. Här finns till exempel spel, pyssel, lekar och kuriosa, perfekt för att fördriva lite tid och samtidigt lära sig något kul, annorlunda och spännande kring matte. För det är ju faktiskt så att matte finns överallt. Och vi använder matte hela tiden, även när vi inte ens tänker på det. Boken vänder sig till barn från 9 år. Den är skriven av Sabine Louvet, illustrerad av Anna Westin och utgiven av Alfabeta bokförlag.

Photo by Barnboksbloggen on February 20, 2021. May be an illustration.

Vetenskapens historia : 100 viktiga händelserVetenskapens historia – 100 viktiga händelser är en bok som presenterar 100 stycken vetenskapliga händelser. Här presenteras till exempel den första kompassen, det första papperet, framtagandet av nya mediciner, forskning kring hur kroppen fungerar, hur den första böckerna trycktes, de första glasögonen, det första mikroskopet, första vaccinationen. Linnés system med vetenskapliga namn för alla levande varelser. kameror, ånglok, telefoner, glödlampan, första människan på månen, World Wide Web, GPS. första djuret som klonades, svarta hål och global uppvärmning. Allt presenteras på en tidslinje från forntiden fram till 1900-talet och med snygg, färgglad layout med flertalet illustrationer och foton på varje sida, vilket gör boken lättläst. Varje händelse är numrerad och i kronologisk ordning. Varje händelse presenteras kortfattat och man skulle kunna använda boken i undervisningen genom att berätta om en händelse om dagen i 100 dagar. Det är en stor variation på vilka händelser som presenteras så boken passar en bred målgrupp från lågstadieåldern och uppåt. Boken är skriven av Abigail Wheatley, illustrerad av Ian McNee och utgiven av Lind & co.

Photo by Barnboksbloggen on February 20, 2021.

Alla tiders Stockholm : en sagolik historia om Sveriges huvudstadAlla tiders Stockholm – en sagolik historia om Sveriges huvudstad är en bok som tar oss 770 år på 10 minuter. Det är en ramberättelse som tar oss från 1200-talet fram tills idag. Varje uppslag behandlar en tidsepok. Det är text på vänster sida och en illustration på höger sida. Varje uppslag har också ett avsnitt som heter ”visste du att” samt ofta en faktaruta eller en ruta där kända och betydelsefulla personer från den aktuella tidsepoken presenteras kortfattad. Boken vänder sig till en bred målgrupp från sex år och uppåt och går med fördel att använda i undervisningen för att ge en grundläggande, intressant och spännande introduktion till Sveriges huvudstad och dess historia. Boken är skriven och illustrerad av Andréas Sjölander och utgiven av Boksmart förlag.

 

Photo by Barnboksbloggen on February 20, 2021.

Din fantastiska hjärna : Så funkar denDin fantastiska hjärna – så funkar den är en stor och generös illustrerad faktabok som handlar just om hjärnan och hur den fungerar. Med färgstarka, myllrande, detaljrika och lekfulla illustrationer, pratbubblor, faktarutor och roliga små texter tar boken oss med på en upptäcktsfärd i hjärnan. På ett pedagogiskt, målande och intresseväckande sätt får vi till exempel veta hur minnet är uppbyggt, hur ögat och synen fungerar, vad som händer när man tar ett beslut, vad känslor är och varför vi har dem, hur nervcellerna arbetar, vilka som gör vad och vad som händer i hjärnan när vi sover.  En intressant bok för alla vetgiriga barn från 6 år. Boken är skriven av Betina Ip som är neuroforskare vid Oxfords universitet, illustrerad av Mia Nilsson och utgiven av Lind & Co.

 

Photo by Barnboksbloggen on February 20, 2021. May be an illustration.