Patrioterna

PatrioternaI bilen på väg till och från jobbet har jag den senaste tiden lyssnat på Patrioterna av Pascal Engman. Det är den första boken jag läser av honom och jag blev överraskad över hur jag sögs in i berättelsen och nästan längtade till jobbpendlingsresorna så jag fick fortsätta lyssna.

I boken dödas journalister från Stockholms nyhetsredaktioner, en efter en. Carl Cederhjelm och hans två medsvurna har en lista med namn som ska elimineras. De har nämligen bestämt sig för att skydda landet mot fiender och hämnas de som själva inte kan hämnas. På dödslistan finns mediepersoner som Carl och hans kumpaner anser ha mörklagt, förringat eller försvarat flykting- och invandrarfrågor.

Parallellt med det som sker i Sverige får vi också lära känna en man vid namn August som befinner sig i ett land långt bort. Han har varit soldat i främlingslegionen, men arbetar nu som livvakt åt en vapen- och narkotikasmugglande ryss.

Trots att detta är Pascal Engmans debutbok är den välskriven. Han är skicklig på att bygga upp spänning samtidigt som det som händer i boken känns ohyggligt samtida, aktuellt och skrämmande. Det skulle kunna hända här i Sverige vilken dag som helst, vilket gör boken nästan oerhört ångestframkallande.

Det är mörkt, actionfyllt och spännande i ett högt tempo. Men författaren ger sig ändå tid att bygga upp en fin kärlekshistoria mitt bland allt mörker. Personporträtten är också fint skrivna. Slutet är väldigt överraskande. Först blev jag besviken, men efter en stund insåg jag att jag gillade att boken inte slutade på det mest förutsägbara sättet. Nu är jag nyfiken på att läsa mer av Engman.