Gastens öde

Gastens ödeNär jag var på Bokmässan såg jag utdelningen av Svenska Deckarakademins utmärkelse Spårhunden som tilldelas 2019 års bästa barn- och ungdomsdeckare. Tre böcker var nominerade: Hilda och hamsterstölden av Christina Lindström, Ingen kommer undan av Anna Knutsson, Ann-Christine Magnusson och Lars Winnerbäck samt Gastens öde av Kjell Thorsson. Det blev Gastens öde som tog hem priset och självklart blev jag nyfiken att läsa den.

Gastens öde är en deckare för mellanåldern med tre barn i huvudrollen: Shirin, Gabriel och Leo. De är sinsemellan ganska olika, Shirin är datorexperten som aldrig slutar prata, Leo är tystlåten och ofta inne i sin egen värld. Gabriel älskar utmaningar och lösa problem. De tre har varit bästa vänner ända sedan lågstadiet. Och varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen och förbi Sjömansgården.

Men så en dag hittas ett lik nere vid dammen. De tre vännerna bestämmer sig för att gå dit och spana, men de hittar inga spår och blir snart bortjagade av polisen som inte vill bli störda. Snart börjar dock folk i deras omgivning att bete sig märkligt. Trion bestämmer sig därför att starta en egen utredning, oavsett vad polisen säger, och snart är de insnärjda i en klurig mordgåta.

Gastens öde är en snabbläst och inte alltför lång bok för barn i åldern 9-12 år. Den är lagom läskig. Visst handlar den om en mordgåta, men med betoning på den kluriga deckargåtan och spaningen. Det är inget frossande i äckliga eller blodiga detaljer. Tempot är högt och det finns ett driv som gör att man vill läsa vidare. Detta i kombination med spänningen och att boken bara har 124 sidor tror jag gör att den kan locka läsare som annars inte är storläsare. Det är dessutom mycket dialoger, flera överraskningar och oväntade vändningar och ett relativt oväntat slut. Jag tror att det här är en bok som kan locka många läsare. Frågan är bara om omslaget gör dem lockade till läsning eller om det krävs att man säljer in boken via bokprat? Jag har köpt in den till mitt ena bibliotek så vi får väl se. Boken skulle även kunna funka som högläsningsbok.

Gastens öde är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns att låna på biblioteket eller köpa hos Adlibris och Bokus.