Sommaren med Ava

Sommaren med AvaAva hinner inte mer än landa i Stockholm efter en lång tids utlandsjobb när hennes mamma ringer och ber henne direkt åka upp till de djupa skogarna i norr där hennes mormors hus finns. Mormor dog för några år sedan och Ava har inte varit i Sunnanby sedan dess, men nu regnar det in i mormoderns hus och Ava är tydligen den som måste åka upp för att öppna upp för hantverkaren.

Så inleds Sommaren med Ava, en mysig och romantisk feelgood som utspelar sig i det fiktiva Sunnanby som ligger några mil utanför Umeå. En härlig Västerbottensskildring med andra ord, vilket gör att mitt hjärta klappar extra mycket när jag läser om alla de välbekanta platserna.

Ava är en karriärsinriktad Stockholmstjej som inte alls är sugen på att åka till byn där mormor bodde och drev café, Dessutom är hon nydumpad och vill egentligen bara gömma sig och slicka sina sår. Men livet vill sig annorlunda. Det är den snygge hantverkaren Axel som kommer för att laga taket. Axel som efter separationen från Hedda bara har gått upp i papparollen och inte alls har några planer på att någonsin bli kär igen.

Ja, som ni förstår handlar detta om kärlek med förhinder. Två personer som inte kan hålla sig ifrån varandra och dessutom verkar vara perfekta för varandra, men där olika saker kommer i deras väg och ställer till det. Inte minst ställer de själva till det för sig. Boken har också andra intressanta ingredienser som tillför ytterligare dimensioner, som det där med att komma till en sömnig by där alla känner alla, komplicerade föräldrarelationer, att förlora ett barn och att våga ta steget att förändra sitt liv. Dessutom bestämmer sig Ava och hennes nya vän Cornelia att de vill väcka liv i gamla Café Sunnanby som mormor Signe en gång drev. Jag som alltid haft en egen hemlig dröm om att driva café frossar i detaljerna kring deras planering och inredning av caféet.

Boken är lättläst och snabbläst. Visst är den lite förutsägbar, något som ofta böckerna i feelgoodgenren är. Men det är inget negativt och även om man gissar hur slutet kommer att bli så har man ingen aning om allt som händer på vägen dit. Boken växlar fint mellan de olika karaktärerna och deras perspektiv så det hinner aldrig bli långtråkigt. Ava och Axel är mångbottnade karaktärer som jag gärna läser mer om. Och om jag har förstått saken rätt så är Sommaren med Ava första boken i en serie, så jag kan se fram emot att få läsa mer om Sunnanby och dess karaktärer. Jag läser gärna mer om Cornelia framöver. Är det inte dags för henne också att få njuta av kärleken i nästa bok? Ska man nämna något minus med boken så är det väl just kanske slutet som kommer väldigt abrupt och nästan radar händelserna på varandra istället för att gestalta dem. Men det beror troligen på att författaren ville skapa en cliffhanger inför nästa bok. Och i övrigt är detta en mycket välskriven bok med en perfekt blandning mellan sött och salt, romantik och svärta.

Sommaren med Ava är skriven av Anna Lönnqvist och utgiven av Louise Bäckelin förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.