Getmannen

GetmannenGetmannen är den första delen i skräckserien Rysliga resor. Där får vi följa Eli och Oskar som reser runt i sin talande husbil tillsammans med sin pappa som skriver en bok om spöken och monster. RIKTIGA spöken och monster. Nu är de på jakt efter den mystiska Getmannen. Det är en mystisk varelse som lever i de stora skogarna i norr. Getmannen ser ut som en blandning mellan en människa och en get. Varelsen sprider en lukt av blod och metall omkring sig. Det sägs att Getmannen kan härma röster. Men så mycket mer vet man inte om Getmannen. Alla som mött Getmannen glömmer det mesta av mötet efteråt. Därför vill pappa få veta lite mer om den mystiska varelsen.

Syskonen tycker att det är spännande att vara mitt ute i den stora skogen. Men när mörkret faller och de ser en varelse med vassa horn och elaka ögon närma sig, då är det inte lika roligt längre…

Photo by Barnboksbloggen on March 27, 2021. May be an image of book and text that says 'nnen my ga sig Oskar Oskar och skrattade sả att han kiknade. Pappa sá skönt. Ingen var och Eli skrattade ocksâ. Det längre. De kändes fortsatte att skratta tills Oskar plötsligt stelnade titt till. titta där, viskade han och pekade mot fönstret. Och d mig hon. gen.'.

Getmannen är en lättläst, ryslig och spännande berättelse om en mystisk, mytisk varelse med horn och päls men med två ben och händer som en människa. En läskig, skrämmande varelse som vill familjen Gravlund illa. Vilken tur att barnen i familjen är smarta, och vilken tur att de har den talande husbilen Kristin.

Photo by Barnboksbloggen on March 27, 2021. May be an illustration of book and text.

Boken har ett starkt driv. Det går bara inte att lägga ifrån sig den när man väl börjat läsa. Den är ryslig, men det balanseras upp med humor. Jag gillar verkligen greppet med den talande husbilen. Hon är en helt egen karaktär i boken och det är så himla bra. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år och rent språkligt passar den målgruppen bra, men sätt den inte i händerna på lättskrämda barn utan vända då hellre något år, för boken är ganska läskig emellanåt. Den passar också fint som högläsningsbok.

Photo by Barnboksbloggen on March 27, 2021. May be an illustration of book.

Getmannen är skriven av Tobias Gard, illustrerad av Peter Snejbjerg och utgiven på bokförlaget Hegas.