Zombien Zom

Zom börjar skolan   Hitta den röda demonen

Zombien Zom är en ny bekantskap på hyllan för lättlästa böcker för nybörjarläsarna.

I Zombien Zom börjar skolan är Zombien Zom sju år och ska börja skolan. Det känns spännande och roligt. Åtminstone ända fram tills pappa och Zom kommer fram till skolan. När de kommer dit och träffar klasskompisarna ser Zom att inget av de andra monstren i klassen är som Zom. Ingen annan är en zombie. Och alla andra kan en massa coola saker som Zom inte kan. Nu tycker Zom inte alls att det är roligt med skolan längre.

Zombien Zom börjar skolan är en annorlunda bok om att börja skolan. Den är humoristisk och rolig, men ändå fylld av allvar, eftersom många barn nog kan känna igen sig i Zoms känsla av att vara utanför och inte passa in i en ny klass. En vardagsberättelse som skildrar tankar och känslor hos ett lågstadiebarn. Även om Zom råkar vara zombie så är det lätt att relatera och känna igen sig i hans känslor. Men det är också rått, läskigt, skrämmande och spännande.

Photo by Barnboksbloggen on March 27, 2021. May be an illustration of book and text that says 'Zom gár vag. Zom är Hans döda en ensam zombie, ögon är văta av slem, Duns! ni en mumie. Zom gảr rakt in Bada ramlar omkull.'.

I Zombien Zom – hitta den röda demonen leker Zom kurragömma i skolan för monster. Han hittar alla. Alla utom demonen. Men hur ska man hitta någon man inte kan se? Demonen Dema tar de andra monstren i besittning och retas genom att få dem att säga dumma saker medan de är besatta:

Du är dum. Du ska dö, säger Vam.

Vampyrer tycker inte om kors.

Men Zom ler bara.

Han kan inte dö.

Han är ju redan död.

Jag vacklar lite i vad jag tycker om de här böckerna. Å ena sidan är de humoristiska och blir säkert älskade av de lågstadiebarn som gillar att se på läskiga filmer och spelar läskiga dataspel. Men å andra sidan är de lite väl läskiga och skrämmande ibland. Denna andra bok i serien var också rörig eftersom det var många konstiga namn som upprepades, vilket inte skapar något läsflyt och det är ju inte så bra för nybörjarläsarna. Jag gillar den första boken bättre, där Zom börjar skolan. Den har mer djup och mer att relatera till för läsaren. Men jag kommer att fortsätta följa den här serien. Spännande böcker för nybörjarläsarna behövs.

Photo by Barnboksbloggen on March 27, 2021. May be an illustration of book and text that says 'inär är dan där. vă Det ar en zombie! zombie. supercool Han heter Zep. är dum. säge Vam. dö, Vampyrer amyr kors. tycker inte om Zom ler bara. Han kan inte do. Han ju redan död. örren. mmer in. Zom far försöka Dema, säger Ut Vam! Zapp! Nu Dem Hon stảr bredvid Alla hittade!'.

Böckerna om Zombien Zom är skrivna av Ellen Holmboe, illustrerade av Nana Torp och utgiven av bokförlaget Hegas.