Glasveranda med sjöutsikt

Glasveranda med sjöutsiktGlasveranda med sjöutsikt är Hanna Blixt första roman för vuxna. Den handlar om Nora som flyr från Stockholm och sin kontrollerande och otrogna pojkvän. För att få distans till allt reser hon till idylliska Leksand. Det visar sig dock att det som först bara var tänkt som en tillfällig flykt snart blir början på ett nytt liv. Hennes vän Vega erbjuder tröst och Nora hittar en mysig timmerstuga med glasveranda och sjöutsikt att slicka såren i. Hon bestämmer sig för att aldrig någonsin bli kär igen. Något som hon kanske måste ompröva efter att ha träffat den snygga, trygga grannen Victor.

I boken finns också en parallellhistoria om en avdankad författare som slår klorna i en gammal man från Leksand som har ett sviktande minne, men en fantastisk förmåga att berätta och trollbinda. Kanske kan Torstens berättelse bli grunden för den storsäljare som Claes så hett hoppas på.

Glasveranda med sjöutsikt är en lättläst berättelse om livsöden och livsval. Den utspelar sig under vintern, men är inte särskilt julig, vilket gör att den passar perfekt att läsa nu. Jag gillar verkligen miljöskildringarna och den kärlek till Dalarna som syns genom hela texten. Tyvärr har jag svårt att bli engagerad i karaktärerna, jag upplever inte att jag får lära känna dem riktigt på djupet. Parallellhistorien tillför inte något i sig, utan de delar som den ger kunde ha kommit fram utan att författaren Claes vore inblandad. Jag hade velat läsa mer om Noras tid med Jonas innan hon bestämde sig för att fly, det hade nog gjort att jag kände mer för henne. Samtidigt så finns det utrymme för utveckling av karaktärerna och om jag förstått saken rätt kommer en uppföljare nästa år, så förhoppningsvis får man en fördjupning då. Det är dock en mysig och varm feelgood som innehåller både hjärta och smärta, nutid och dåtid. En underhållande berättelse som tillåter en att fly bort till ett vintrigt Leksand för ett tag.