Vargasommar

VargasommarEn död varg. En blodig gänguppgörelse. En kvinnlig lönnmördare. På ett par dygn vänds tillvaron upp och ner i Haparanda och polisen Hannah Wester förstår att detta inte blir en sommar som alla andra.

Vargasommar är första delen i en helt ny deckarserie skriven av Hans Rosenfeldt som annars brukar vara en del av författarduon Hjort & Rosenfeldt. Nu skriver han för första gången alltså på egen hand, men han har lång erfarenhet av skrivande och ligger bland annat bakom tittarsuccén Bron.

Boken utspelar sig i Haparanda och som ett annorlunda, kul men också lite förvirrande berättargrepp får också staden, benämnd som hon, egna stycken här och var i berättelsen. Annars är det Hannah Wester, polis i Haparanda, som innehar huvudrollen. Hon är en ganska vanlig kvinna, gift med vuxna barn. Hon har dock barndomsupplevelser och förluster som präglat och fortfarande präglar henne. Hon flyr ofta till sitt jobb och verkar vara bra på det hon gör. I denna bok står hon dock inför något som vare sig Hannah eller Haparanda någonsin stått inför tidigare. Det är en actionfylld deckare som skulle passa bra som film eller tv-serie och det är väl inte otroligt att vi snart får se Hannah Wester i tv-rutan tänker jag.

Jag gillade verkligen att boken utspelar sig i Haparanda. Dels för att jag alltid har haft en förkärlek för böcker som utspelar sig i norra Sverige då jag själv bor i Norrland, men dels också för att just Haparanda är en så speciell plats där den ligger alldeles intill gränsen. Tyvärr upplevde jag att berättelsen inte var särskilt engagerande trots fina miljöskildringar och välmejslade personporträtt. Kanske var det just för att det som hände kändes så långt ifrån verkligheten – mer ett filmdrama än realism. Boken är dock välskriven och avslutas med en cliffhanger som gör det svårt att låta bli att läsa även kommande böcker om Hannah Wester och Haparanda. Vargasommar är en spännande, actionfylld och lovande deckare med ett driv som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Den utges av Norstedts förlag.