Gömstället i Amsterdam

Gömstället i AmsterdamGömstället i Amsterdam är den andra boken i serien Historieväktarna. Den första delen, Uppdraget i London, bygger på den verkliga händelsen ”Operation Köttfärs” där falska dokument placerades hos en död manskropp, vilket kom att lura tyskarna och därmed få en avgörande roll för utgången av andra världskriget. Huvudpersoner är Milton och Iona som hittar en magisk bok i skolbiblioteket när de ska göra ett grupparbete och med hjälp av boken tar de sig till 40-talets London där de upptäcker att Operation Köttfärs håller på att raderas ur historien. Barnen måste se till att så inte sker, för historiens får inte ändras.

I denna andra bok, Gömstället i Amsterdam, beger sig barnen istället till 40-talets Amsterdam, mitt under tyskarnas ockupation. De måste rädda Miltons föräldrar och de andra tidsresenärerna. Men det är inte nog med att de har begränsad tid på sig och att det sker mitt under brinnande krig, det finns också en motståndsrörelse, Korparna, som vill ändra historien till sin fördel. I Amsterdam tvingas barnen gömma sig på en vind och det visar sig snart att vinden är ett gömställe för två judiska familjer. En av de gömda är ingen mindre än Anne Frank. Frågan är nu om Milton och Iona både kan rädda Anne Frank och de andra tidsresenärerna – utan att förändra historien.

Detta är en otroligt spännande och fängslande serie som vänder sig till mellanåldern. Den kombinerar vardag, realism, spänning och historia. Boken väcker ett intresse för historia och passar ypperligt som högläsningsbok. Längst bak finns kortfattade fakta och en karta. Lärarhandledning finns på förlaget Tukans hemsida.