Gör det själv-böcker för barn

Baka : steg för steg Laga : steg för steg Fixa : steg för steg Odla : steg för steg Kalas : Steg för steg

Jag tror inte någon har missat de underbara böckerna i Clara Lidströms och Annakarin Nybergs gör-det-själv-serie för barn. Hittills har fem titlar i serien utkommit.

Baka steg för steg är en bok för barn som gillar att baka och pyssla i köket. Den innehåller en rad olika enkla recept som barn själva kan baka. Här hittar man till exempel chokladbollar, kolakakor, blåbärsmuffins, krispkakor, radiokaka, koppkaka och vinbärspaj. Enkla välkända bakverk. Det som är nytt med den här boken jämfört med många andra bakböcker för barn är dock presentationen, där varje bakverk presenteras med tydliga illustrationer plus foto och dessutom ett pedagogiskt, enkelt steg för steg recept. Tanken är att barn ska kunna använda boken så mycket som möjligt på egen hand utan de vuxnas inblandning, dock måste de vuxna nog ändå finnas i närheten för de yngre barnen, framförallt om det ska gräddas eller användas elvisp.

Laga steg för steg är uppföljaren till Baka steg för steg. Den kom precis nu i september så jag har inte hunnit titta på den ännu, men den handlar förstås om matlagning.

Fixa steg för steg innehåller pyssel av alla de slag. Här får barnen lära sig att pyssla saker av sådant som oftast finns hemma, till exempel styltor, bokmärke, postlåda, spargris, klocka och pennställ. Det som är kul är att det är en väldig blandning på pysslen, en del gör man i papper, andra kräver limpistol eller hammare. Men de flesta pyssel kan man enkelt göra med sådant som finns hemma. Styltorna till exempel gör man av ett par konservburkar och en tom vällingkartong förvandlas till en postlåda.

Odla steg för steg handlar som titeln avslöjar förstås om odling. Här får barnen lära sig att enkelt odla exempelvis pelargoner, tomater, solrosor och potatis. Men det finns också annat pyssel man kan göra av naturmaterial, som fågelmat, namnstenar och bönspel. Även här är det enkla beskrivningar som det är tänkt att barnen ska kunna följa på egen hand.

Kalas steg för steg är en bok fylld med roliga recept och pyssel för den skojigaste festen. Tanken är att barnen själva ska kunna baka kalasgodiset och fixa kalaspysslet inför kalaset. De vuxna ska hålla sig borta så mycket som möjligt – ända tills du ska använda ugnen eller något vasst verktyg där deras hjälp kan vara bra att ha – skriver författarna i sin inledning. En del av pysslen i boken kan också kalasdeltagarna göra tillsammans under själva kalaset. I boken hittar man till exempel steg för steg beskrivningar till vimplar, partyglasögon, popcornstrutar, partyhattar, godiskola, bål och femkamp. Allt presenteras med tydliga illustraioner och enkla beskrivningar. Det mesta tillverkas också med saker som redan finns i hemmet, så det krävs inga avancerade redskap, dyra material eller ingredienser. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år, men fungerar även för lite äldre barn. De allra yngsta barnen i målgruppen kan behöva en viss hjälp av vuxna för att förstå beskrivningarna och recepten beroende på hur stor läsvana man har och hur stor köksvana man har.

Böckerna är utgivna av Rabén & Sjögren och finns att köpa på Adlibris (här, här, här, här och här) samt på Bokus (här, här, här, här och här).