Tre böcker om sport

Börja rida Innebandy Det är kul med hockey! (inbunden)

Många barn är intresserade av idrott och kanske finns det många som är nyfikna på någon idrott och skulle vilja veta mer. Även som förälder kan det vara bra att få en inblick i sportens värld ifall man har ett barn som vill börja träna. Som barn kan det också vara kul att få läsa om andra sporttokiga. Därför kommer här tips på tre böcker om sport.

Börja rida är precis som titeln antyder en bok för den som är sugen på att börja på ridskola. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år och tanken är att såväl barnen som deras föräldrar ska få en inblick i hur det fungerar på en ridskola och hur man beter sig kring hästar. Ridning är en av Sveriges största sporter och många är de barn som älskar hästar. Men ridning är också en farlig sport och eftersom man sysslar med levande djur är det viktigt att ha rätt kunskap om livet i stallet. Här kan man läsa om ryttarens och hästens utrustning, lära sig om säkerhet kring hästar, om hästens kroppsspråk och hur en ridlektion kan gå till. Dessutom får man lära sig många facktermer kring hästar som är bra att känna till. Allt illustreras också med härliga hästbilder. Hästböcker finns det många av, men den här boken är unik på så sätt att den verkligen går igenom det man behöver känna till ifall man ska börja rida på ridskola. Boken är skriven av Erika Palmquist och den är utgiven på B Wahlströms förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Sportskolan – innebandy är en bok som innehåller det mesta man behöver veta för att börja spela innebandy. Snygga fintar, snabba skott och högt tempo – innebandy är en lagsport där det händer något hela tiden. Inte konstigt att många barn vill spela innebandy. Men det kan vara bra att lära sig om vilken utrustning som behövs, hur spelplanen ser ut, hur en träning kan vara, hur en match går till och om olika typer av skott. Allt detta kan man läsa om i den här boken som vänder sig till barn mellan 6-9 år. Dessutom innehåller den roliga fakta och tips från de som redan spelar innebandy. Boken är också illustrerad med många fina tecknade illustrationer. Boken om innebandy ingår i en serie som heter Sportskolan och där finns också böcker om bland annat fotboll, ridning, ishockey och simning. Böckerna ges ut av Rabén & Sjögren. Sportskolan – innebandy finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Hockeyskolan – Säsong 1 – Det är kul med hockey handlar om Lisa som äntligen ska få börja träna hockey efter att ha gått i skridskoskola. Hela hennes familj är hockeytokiga och det finns säkert många barn som känner igen sig när de läser den här boken, eftersom sportintresset ofta förenar familjer. Tidiga mornar och kalla träningspass varvas med roliga upptåg mellan barn och vuxna i det nybildade hockeylaget som Lisa ska börja träna med. Det här är alltså ingen faktabok utan en skönlitterär bok. Den vänder sig till barn mellan 6-9 år, men till den målgruppen skulle jag hellre rekommendera den som högläsningsbok. Den är rätt tjock och även om den innehåller en hel (dock svartvita) illustrationer och en del luft på sidorna så krävs det att man är rätt läsvan för att kunna läsa själv. Men berättelsen är rolig, intressant och spännande. Boken är lättläst och välskriven. Man känner att författaren själv lär ha ett genuint sportintresse och hockeyglädjen sprids verkligen från boksidorna. Boken är första delen i en serie så tanken är att det ska komma fler böcker i serien Hockeyskolan. Den är utgiven av Pokal förlag och finns bland annat att köpa på Bokus.