Graviditetsböcker 2

Mamma, pappa, barn
av Lisa Fabre

Lisa Fabre har skrivit den bok hon själv ville läsa när hon var gravid. Hennes personliga erfarenheter blandas med andra nyblivna mammors, pappors och barnmorskors berättelser. Förutom detta så finns det en hel del information, indelad i tre avsnitt: graviditet, förlossning och nytt liv med barn. Boken bygger på kunskaper som har funnits i tusentals år, men som inte längre uppmärksammas med dagens moderna mödra- och barnavård. Några av de ämnen som tas upp är naturlig smärtlindring, ekologisk mat, fördelar och nackdelar med vaccinationer, amning, kroppen efter förlossningen och sovrutiner. Författaren sätter också ord på alla de känslor som finns både hos mamman och pappan, under graviditeten, förlossningen och när barnet är fött. Boken är lättläst och kan både användas som uppslagsbok och läsas rakt igenom.

Det jag gillar mest är att hon tar upp naturliga metoder. Jag och min sambo lever gärna naturligt. Vi väljer gärna ekologisk mat och jag klarade stora delar av förlossningen med enbart TENS och profylaxandning (tog lustgas i slutet av öppningsskedet). Jag helammar fortfarande och min dotter är snart sex månader. Vår dotter har varken fått K-vitaminsprutan efter förlossningen eller några vacciner ännu. Jag känner mig ibland ensam i mina val. Jag vet att vi gör det som vi känner är bäst för oss själva och vårt barn, men vi blir ofta ifrågasatta. Den här boken gjorde mig starkare i mina beslut. Men boken tar upp så mycket mer än bara naturliga metoder. Jag tycker också om boken för alla de små personliga berättelserna. Det är intressant att läsa om hur andra föräldrar upplever graviditet, förlossning och första tiden med barnet.

Friskare barn
av Peter Wilhelmsson.

Den här boken är en intressant faktabok som är unik i sitt slag. Den handlar om att ge sitt barn ett friskare liv genom bra matvanor, bra sömnvanor, och en positiv uppfostran. Författaren är naturläkare och näringsmedicinare och förespråkar ekologisk mat, motion, och att ha en god stämning i familjen. Han tar upp och ifrågasätter sådant som vaccinationer, miljögifter, mediciner, skräpmat, uppfostran och stillasittande framför datorn. Den här boken behövs som motvikt i ett samhälle där barnfetma och allergier ökar och stressen är påtaglig i samhället. Boken är skriven på ett lättförståeligt sätt och här och där finns även roliga citat från barn instoppade i texten.

Jag tycker att boken känns väldigt intressant och trovärdig. Det är ju en naturläkare som har skrivit boken och det känns att han kan sin sak. Jag tycker att det är en viktig bok att läsa, för att fundera över hur man själv tänker i fråga om mat, näring, vaccinationer, miljögifter, mediciner och skräpmat. Författaren har också skrivit en bok som heter ”Friskare liv” som då riktar sig till vuxna. Jag har inte läst den än, men jag ska göra det så fort jag kommer över den.