Hål i huvudet

Jag hade stora förväntningar på Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld (Gilla böcker). Men jag måste tyvärr säga att förväntningarna inte alls infriades. Det här är inte en bok som passar mig. Visserligen är den väldigt bra skriven, så jag tror säkert att många andra tycker om den. Men jag klarade inte av att läsa ut den. Boken handlar om Minou som är 23 år och blir dumpad av sin kille via ett kassettband. För att försöka börja om på nytt så reser hon till Spanien. Det handlar om att hitta sig själv, som i så många romaner, men det här är inte en bok i mängden.

Hål i huvudet är en ungdomsbok, men kan lika gärna läsas av vuxna. Igenkänningsfaktorn är stor – alla har väl blivit dumpade någon gång, om än kanske inte på det här sättet. Boken innehåller, trots sitt tråkiga tema, mycket humor och ironi, vilket lyfter hela boken. Jag gillar också att huvudpersonen är så komplex. Minou är absolut inte enbart dumpad och tillintetgjord. Nej, hon har ett jävlar anamma i sig. Hon är arg på sitt ex, samtidigt som hon är ledsen. Hon är bitter, men hon är också hämndlysten. Framförallt är hon allt det som man faktiskt är när man blir dumpad och tycker synd om sig själv – egocentrisk, småsint, barnslig och irriterad på allt och alla. Som sagt, boken är välskriven och har fått mycket bra kritik. Den passade inte mig, men du kanske älskar den. Författaren Jenny Jägerfeld har nyligen kommit med en ny bok – Här ligger jag och blöder.