Halsen rapar, hjärtat slår

Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0-100 år är tvillingarna Emma och Lisen Adbåges första gemensamma projekt. De har ju varit minst sagt produktiva på varsitt hål tidigare både som författare och illustratörer, så jag är förvånad över att de inte samarbetat tidigare, men jag antar att sånt måste mogna fram. Hur som helst så är detta en bok fylld med rim/dikter/verser/poesi för alla åldrar. Den kategoriseras till målgruppen 3-6 år av förlaget, men jag kan intyga att även äldre barn och vuxna uppskattar den liksom små bebisar. Det härliga med rim är ju att man kan gilla själva rytmen och upprepningen även om man inte alltid förstår alla ord, därför passar många av verserna också till bebisar. Säg den bebis som inte gillar fingerramsor till exempel. Och tvillingarna Adbåges humor är också sådan att även vuxna, som jag och min man, skrattade högt åt flera verser. Jag hörde också i podcasten Bladen brinner att de berättade att även äldre uppskattade bland annat dikten om ålderdomen, så här finns verkligen något för alla. Mina favoriter är Dumma dej, Att bli stor, Begravningsvers, Kretsloppet och denna: Vad hur vem:

Vad ska jag känna

vad ska jag tro?

Hur vill jag leva

hur vill jag bo?

Vem vill jag älska

vem vill jag va?

Vad ska jag äta

imorrn och idag?

Att det finns något för alla i Halsen rapar, hjärtat slår handlar inte heller bara om ålder. Här finns också något som passar allt oavsett personlighet och sinnesstämning. Här blandas högt med lågt, humor med allvar, tramsigheter med sorgligheter och så vidare. Och alla verser är illustrerade med deras färgglada underfundiga illustrationer. Det här är en riktig pärla, en bilderboksskatt. Det enda som skulle ge ett litet extra plus är ett register så man snabbt hittar tillbaka till sina favoriter, för den här boken är en sån bok som man vill bläddra igenom gång på gång på gång. Boken är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.