Handbok för superhjältar – Rollspelet

I våras skrev jag om Handbok för superhjältar – Rollspelet som baseras på den populära kapitelboken Handbok för superhjältar som i skrivande stund finns i fyra delar. Boken är ständigt utlånad på biblioteket där jag jobbar och jag tror att rollspelet också är väldigt populärt.

Nu har det kommit ett spelhjälpmedel i form av en kortlek med kraftkort. Det är en låda med 40 kort som innehåller regler för superkrafterna samt 15 kort med vänner som kan dyka upp i era äventyr, bland annat Röda Masken själv. Lådan innehåller också sex tärningar. Korten med vänner kan användas medan man spelar rollspelet och spelas ut till exempel när spelarna kört fast eller behöver hjälp med något i spelet. De fungerar som en livlina som man kan ta till hjälp när man försökt allt annat. Bland vännerna hittar vi exempelvis ett vittne som sett eller hört något eller har kunskap om något annat viktigt, en utredare i form av polis eller privatdetektiv som kan hjälpa spelarna med ledtrådar och spår samt förstås mitt favoritkort bibliotekarien som kan hjälpa spelarna leta information på internet eller bland böckerna på biblioteket. Med hjälp av kraftkorten kan spelarna hålla reda på sina superkrafter och hur de fungerar. Man kan ha kraftkorten intill sig så man enkelt kan se vad man kan göra i spelet. Det står till exempel vad hur superkrafterna puff & iväg, kontrollera el, superkram, superskrik och alla världens språk kan vara till hjälp för spelarna, hur de fungerar, vilken svårighetsgrad kraften har, hur lång räckvidd den har, hur stor skada den gör och mycket annat. Kraftkorten fungerar också som fakta för den som snöat in på Handbok för superhjältar och gärna vill veta mer om superkrafterna i Röda Maskens värld. Lådan med kraftkort kan köpas direkt hos Eloso förlag här.

Ett annat värdefullt spelhjälpmedel är Berättarens skärm. Det är helt enkelt en dubbelsidig skärm i hårdpapp som berättaren kan ha framför sig under spelets gång. På den ena sidan finns en fin bild från spelets värld, men på den andra sidan finns de viktigaste reglerna från spelet samlade. På så sätt har berättaren enkel och snabb tillgång till dessa – och spelhemligheterna är samtidigt skyddade bakom skärmen. Dessutom får de andra spelarna en fin stämningsbild från spelet att titta på. Berättarens skärm finns att köpa direkt från Eloso förlags webbutik här.