Händiga Hanna

På sistone har det kommit allt fler böcker om starka tjejer och känsliga killar, som motvikt till alla de barnböcker som upprätthåller de traditionella könsrollerna (flickor leker med dockor, pojkar med bilar, pappa jobbar och mamma tar hand om barnen). Som genuspedagog tycker jag naturligtvis att det är toppen. Böckerna om Händiga Hanna är några av de böcker som utmanar könsstereotyperna. Att laga saker och ta reda på hur saker och ting funkar är det bästa Hanna vet.

I Händiga Hanna lagar bilen så dör bilen plötsligt när Hanna och pappa är ute och åker. Som tur är kommer Janne som har en egen verkstad. Hanna får hjälpa till att laga bilen. I Händiga Hanna på bondgården är Hanna och hennes klass på besök på en bondgård. Gården är stor och modern med många apparater. Hanna hoppas att något går sönder så hon får hjälpa till – och det gör det. En mjölkningsrobot är trasig och Hanna är inte sen att erbjuda sin hjälp. I Händiga Hanna lagar pappa så är det pappa som går sönder. Han gör nämligen illa sitt knä. Hanna följer med till sjukhuset, men sedan ska pappa opereras och då får Hanna åka hem. Det tycker hon inte alls är kul, hon vill ju laga saker, men då kommer hon på att hon ska göra en present till pappa – en radiostyrd rullstol!

Böckerna är väldigt bra. De har en enkel, spännande text och härliga, uttrycksfulla detaljrika bilder. Hanna är nyfiken, vetgirig och har ett gott självförtroende och det är riktigt härligt att se en bilderbok där en sådan tjej är i huvudrollen. Böckerna passar för både tjejer och killar. Jag tror även att böckerna passar ganska långt upp i åldrarna trots att det är bilderböcker. Böckerna är skrivna av Titti Knutsson, illustrerade av Lisen Adbåge och utgivna av Alfabeta förlag.