Häxa i hemlighet

En magisk vän     Häxdisco

Iris ser ut som en helt vanlig tjej. Hon bor med sina systrar i ett hus som ser helt vanligt ut på utsidan. Men. Huset ser allt annat än vanligt ut på insidan. Dessutom är Iris inte alls någon vanlig tjej. Hon är nämligen häxa. Men det får ingen veta, det är en hemlighet. Att vara häxa är förstås väldigt roligt, men det kan också vara tråkigt. Inte minst när hon inte får visa alla häftiga trollformler för någon annan. Dessutom är det inte så enkelt att trolla och förhäxa som man kan tro. Ibland går det väldigt fel när Iris trollar…

Häxa i hemlighet är en ganska ny serie med lättlästa böcker fyllda med magi, trolldom, förhäxningar och besvärjelser. Böckerna är också väldigt roliga och dessutom finns det flera intressanta karaktärer, så som Iris trollande kompis Boris och kompisarnas talande husdjur – katten Saba och paddan Stig.

I En magisk vän är Iris väldigt uttråkad och ensam. Hon bestämmer sig för att försöka trolla fram en kompis. Eller kanske en tvillingsyster. Någon som är lika uttråkad och busig som henne själv och som tycker om samma saker som Iris. Fast det är inte så enkelt som Iris trodde. Som tur är hittar hon en alldeles riktig vän istället, Boris. En magisk vän…

I Häxdisco ser Iris och Bruno en inbjudan till ett häxdisco på skolgården. De tror att det är de riktiga häxorna som ställt till en rejäl fest med pumpor, spindelnät och massor av häxigt godis. De kämpar sig till att få gå dit, men väl där blir de snabbt besvikna. Alla på häxdiscot är utklädda till monster, varulvar, vampyrer och häxor. Spindlarna är av plast och allt häxigt godis smakar som helt vanligt fredagsmys. Det är precis som att de andra barnen bara låtsas vara häxor. Iris vet att hon inte får trolla, men nu är det svårt, om hon bara trollar lite, lite så kanske det kan bli en roligare fest?

Jag tyckte om den här lättlästa bokserien. Häxor och magi brukar alltid gå hem bland nybörjarläsarna, så det är ett tacksamt tema. Jag gillar formgivningen med de färgglada illustrationerna och de serietidningslika detaljerna. I pratbubblorna används versaler, men resten av texten har vanliga små bokstäver. Det är dock stor stil och massor av luft på sidorna, dessutom om meningarna korta, texten enkel och kort. Perfekta böcker att sätta i händerna på nybörjarläsarna helt enkelt.

Böckerna är skrivna av Annika Meijer och illustrerade av Jennifer Nystedt. De är utgivna av Rabén & Sjögren. De finns att köpa på Adlibris här och här eller på Bokus här och här. Ytterligare en tredje bok i serien har utkommit i vår, men den har jag inte läst ännu.