Mordön

MordönElin ska tillbringa sitt sommarlov hos mormor och morfar i deras nya hus. Det är första gången hon är där och hälsar på och hon har längtat. Man förstår att hennes egna föräldrar satsar mycket på sin karriär och inte riktigt har tid med henne. Hon har inga syskon och några kompisar på hemmaplan nämns inte. Däremot får hon snabbt en ny vän hos mormor och morfar, Karzan som är jämnårig med henne (12 år). Det är också Karzan som berättar om ön som ligger en bit ut i havet, väl synligt från mormor och morfar. Det är en liten ö med bara ett enda hus, ett stort gammalt kråkslott. Karzan berättar att ön brukar kallas för Mordön eftersom en ung kvinna mördades där. Hennes man och lilla dotter försvann spårlöst i samband med mordet för 70 år sedan och huset har stått tomt sedan dess. Det sägs att blodfläcken efter den mördade kvinnan fortfarande finns kvar, den har inte gått att tvätta bort. Elin blir nyfiken på att se den och hon och Karzan bestämmer sig för att åka ut till ön på midsommaraftons natt. Väl i land på Mordön ser de att det trots allt finns någon annan där, någon som känner sig hotad och är mycket farlig…

Mordön är skriven av Camilla Lagerqvist som bland annat har skrivit Den vita döden och Spetälskesjukhuset. Jag trodde därför att Mordön också skulle ha ett övernaturligt tema och det har den till viss del, men mestadels är boken en fartfylld spänningsberättelse om barnens äventyr ute på ön som slutar i en rasande jakt på liv och död. Det är riktigt, riktigt spännande och stundvis också lite läskigt eftersom man ibland tvivlar på om barnen kommer att komma levande ifrån ön. Men det är inte sådär krypande läskigt som i mysrysarna, så man ska inte läsa boken med förväntningen om att det ska vara en spökberättelse, trots att förlaget faktiskt marknadsför den som rysare i baksidestexten.

Det som är lite speciellt med denna bok är att den ursprungligen skrevs för Storytel, alltså som en ljudbok, och därför är boken indelad i korta avsnitt, ungefär som en tv-serie. Jag tror att många barn gärna läser den typen av böcker eftersom de är van vid det formatet från andra medier. Det gör också boken snabbläst och dessutom finns det gott om cliffhangers. Det finns dock en hel del som tyder på att det gick snabbt att publicera Mordön som fysisk bok, den hade vunnit på att bearbetas ett varv till för att få bort lite upprepningar och andra språkliga missar.

Jag gissar att det kommer att bli rusning efter Mordön på skolbibblan till hösten. Det här är en genre som verkligen går hem hos slukaråldern och dessutom känner de ju igen författarnamnet från andra populära böcker. Omslaget är också lockande.

Mordön är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.