Heja Jorden!

Heja jorden!Heja Jorden! är en berättelse om miljön och klimatet som vänder sig till lågstadiebarnen. Den handlar om elvaåriga rymdvarelsen Jol som bor på en planet någonstans ute i rymden. Det bästa hon vet är att besöka rymdforskaren Lima i observatoriet och titta på stjärnor och planeter i teleskopet. En dag när hon tittar på jorden inser hon att varelserna på jorden verkar förstöra sin planet genom att släppa ut växthusgaser i atmosfären. Tillsammans med sina vänner bestämmer sig Jol för att försöka ta reda på varför.

Photo by Barnboksbloggen on August 04, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.Det här är en bok som på ett pedagogiskt men samtidigt underhållande sätt förklarar vad det är som händer med jorden, klimatet och miljön. Läsarna får en liten inblick i forskningen. Men framför allt får man också hopp om att det går att förändra, likväl som konkreta råd och idéer för hur man kan leva mer klimatsmart. Bra högläsningsbok och bra ingång till samtal och arbete kring miljön, men boken funkar också att läsa själv för de barn som kommit en bit med sin läsning.

Boken är skriven av biologen och vetenskapsjournalisten Jörn Spolander och illustrerad med vackra bilder i milda färger av Stina Wirsen. Den är utgiven av Alfabeta bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.