Ensamma hemma och Bästisar ibland

Ensamma hemma    Bästisar ibland

Anna-Klara är ensam kvar efter att hennes bästis Farida flyttat till Norrland. Men så plötsligt en dag efter påsklovet står han där. Herman. Den nya killen i klassen som får bänken bredvid Anna-Klara. De blir vänner. En dag följer Anna-Klara med Herman hem. Hans hem är helt olikt hennes eget. Där är det stort, tyst och välstädat istället för stökigt och trångt. De är ensamma hemma i detta tysta, stora hem som är fyllt med konstiga saker, så som en glasstaty utan huvud. Men kylen är tom och barnen hungriga. Tur att Anna-Klara är världsbäst på att steka pannkakor. Men plötsligt fylls köket av rök och något tjuter väldigt högt…

Herman kan allt om insekter, vilket Anna-Klara tycker är ganska kul. Men de andra i klassen tycker att han är knäpp och pinsam. När det är dags för Kerstins kalas blir Anna-Klara rädd att Herman inte ska bli bjuden för att de andra i klassen tycker att han är så konstig. Och tänk om Anna-Klara inte heller får komma på kalaset bara för att hon är bästis med Herman?

Ensamma hemma och Bästisar ibland är de två första fristående delarna i serien om Anna-Klara och Herman. En fin och vardagsnära serie med hög igenkänningsfaktor för lågstadiebarnen. Böckerna är humoristiska, men också allvarliga. Barnens relationer tas på stort allvar och skildras med värme. I böckerna finns många teman att prata kring ifall man vill använda böckerna för högläsning i en klass. Framförallt kring vänskap. Hur gör man ifall man skäms för en vän? Hur kan man bli accepterad som den man är? Böckerna handlar också lite om klass och hur olika familjer och hem kan vara.

Böckerna är skrivna av Kajsa Gordan och Sofia Nordin. De har charmiga, fartfyllda och humoristiska illustrationer av Matilda Salmén. Illustrationerna har fint samspel med texten och tillsammans skapar text och bild en mysig stämning som gör att man verkligen dras in i berättelserna. Bilderna är välgjorda och levande, dock tyvärr i svartvitt, jag hade gärna sett dem i färg.

Böckerna är utgivna av Rabén & Sjögren. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).