Hemma hela sommaren

Jag tyckte jättemycket om bilderboken Veckan före barnbidraget som Elin Johansson skrivit och Ellen Ekman illustrerat. Den handlade om en familj som inte hade det så gott ställt och pengarna var ofta slut just veckan före barnbidraget. Då gällde det att vara smart, finurlig och fantasifull för att få slantarna att räcka. Och med lite fantasi så kunde familjen också hitta många aktiviteter att göra tillsammans som var gratis.

Hemma hela sommaren

Nu är duon tillbaka med en ny bilderbok, Hemma hela sommaren. Den är på samma tema, nämligen att ha ont om pengar. Denna gång tar dock duon upp ett väldigt aktuellt och högst relevant ämne, det här med att göra saker på sommarlovet. Huvudpersonens fröken frågar vad barnen ska göra för roligt i sommar. Någon ska till Thailand, en annan ska till Legoland och en tredje på vattenland. Huvudpersonen råkar svara att de ska åka på safari, fast det är ju inte alls sant. De ska ju vara hemma hela sommaren och inte åka någonstans. Fast sedan kommer mamma på att de kan åka på sin egen safari, det kanske inte riktigt blir så som huvudpersonen föreställt sig, snarare tvärtom, det blir mycket roligare. Och mesta delen handlar om vilken inställning man har och att man kan komma långt med lite fantasi.

Jag tror att sådana här böcker behövs. Det är inte alla som har råd att åka på en massa lekland eller resa utomlands. Men det behöver inte vara just där man har det som roligast heller. Jag tror det är viktigt att barnen får perspektiv och insikt i att alla familjer inte ser likadana ut. Dessutom får man mycket inspiration och jag gillar att fantasin får så stort utrymme.

Hemma hela sommaren är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.