Hilda och gymnastikdräkten

Hilda och gymnastikdräkten är den tredje boken om Hilda av Christina Lindström. De tidigare böckerna heter Hilda och hamsterstölden och Hilda och årets kalas.

Hilda och gymnastikdräkten

I denna bok har Hildas ena bästis Bella börjat med gymnastik och tycker att det är jätteroligt. Hilda och andra bästisen Henning vill också vara med. De följer med till en träning, men där upptäcker Hilda något hemskt: alla de andra barnen har superfina gymnastikdräkter på sig. Hilda känner sig dum som bara har shorts och en vanlig tröja på sig. När Hilda kommer hem frågar hon mamma om hon också kan få en gymnastikdräkt, men mamma säger att det är för dyrt. Pappa kommer snart på besök från Norge så Hilda sätter sitt hopp till honom – kanske kan han köpa en dräkt åt henne. Snart är det dessutom uppvisning och då bara måste hon ha en dräkt.

Vi får följa Hildas längtan efter en gymnastikdräkt, vilket förstås också är en önskan om att få vara med och passa in. Det handlar också om att leva i en familj som inte alltid har råd med det lilla extra, liksom att leva med skilda föräldrar. Det är alltså flera angelägna och viktiga ämnen som tas upp i boken, men samtidigt blir det inte pedagogiskt och förnumstigt. Tvärtom så har boken ett starkt driv och det finns gott om humor, träffsäkerhet och igenkänning. En mysig bok att läsa själv för den som kommit igång med läsningen, eller kanske ännu hellre som högläsningsbok för lågstadiebarnen. Boken har inkännande illustrationer i svartvitt av Annika Lundholm Moberg.

Hilda och gymnastikdräkten är utgiven av B Wahlströms. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.