Himlen är alltid högre

himlen-ar-alltid-hogreJag har läst alla böcker i Jonas Moströms deckarserie som utspelar sig i Sundsvall och som har kriminalkommissarie Johan Axberg och läkaren Erik Jensen i huvudrollerna. När jag såg att han kommit med en ny bok, Himlen är alltid högre, tog jag för givet att det helt enkelt var nästa bok i den serien. Men när jag fick hem boken insåg jag att boken har en ny huvudperson, Nathalie Svensson, som är psykiatriker och medlem i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. Jag började läsa, men fastnade inte alls till en början. Jag tänkte till och med lägga den ifrån mig, ända tills jag såg att till hösten kommer Jonas Moström med ytterligare en bok, Dominodöden, som faktiskt kommer att innebära att serierna om Johan Axberg och Nathalie Svensson slås ihop! Det gav mig en sporre att fortsätta läsa Himlen är alltid högre och faktiskt blev boken bättre framåt mitten.

Boken handlar alltså om Nathalie Svensson som är psykiatriker, men också nyskild tvåbarnsmamma som delar sitt liv mellan sitt vardagliga mammaliv i Uppsala och som singeltjej i Stockholm. Hon har skaffat sig en övernattningslägenhet i Stockholm för att kunna festa, träffa vänner och dejta i huvudstaden under sina barnfria helger. Det är också under en sådan helg hon blir vittne till ett brutalt mord. Men hon inser snart att det inte är någon slump. Faktum är att detta mord påminner henne om mordet på hennes dåvarande pojkvän och stora kärlek som inträffade för över tio år sedan och var ett fall som aldrig fick någon förklaring. Inte långt efter att hon bevittnade det nya mordet börjar hon också få obehagliga och anonyma sms och snart blir hon insnärjd i en mordhistoria där hon är fast besluten att försöka ta reda på sanningen.

Det dröjde alltså ett tag innan jag fastnade i boken, kanske för att jag blev besviken över den nya huvudpersonen. Men också för att jag inte riktigt får grepp om Nathalie. Jag kommer inte henne in på djupet, även om hon verkar mycket sympatisk. Jag är också besviken över att Moström denna gång valt att förlägga handlingen till Stockholm och Uppsala. Jag saknar de miljöbeskrivningar över Sundsvall och Östersund där jag kunde känna igen mig, norrlänning som jag är. Själva mordgåtan var dock spännande och inte alls förutsägbar. Moström har också ett högt tempo, ett bra driv och ett skickligt språk, vilket gör att Himlen är alltid högre är en riktig bladvändare. En perfekt sommardeckare.

Himlen är alltid högre är alltså skriven av Jonas Moström och utgiven av Lind&Co. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och Bokus.

One thought on “Himlen är alltid högre

  1. Pingback: Dominodöden

Comments are closed.