Stöld av babian

9789113058160_200_stold-av-babianFörsta raderna jag läste i Stöld av babian gjorde mig inte alls imponerad. Jag fick för mig att boken var i stil med Snabba cash och den lade jag ifrån mig väldigt snabbt. Men eftersom Stöld av babian har fått så bra kritik valde jag ändå att läsa vidare i hopp om att den skulle bli bättre. Och faktum var att jag inte hann komma många sidor förrän jag var helt fast. Sedan sträckläste jag boken och nu sörjer jag över att den är slut.

Stöld av babian är en kriminalroman som handlar om Amanda, nyutexaminerad polis som har en personlig agenda och en plan för att få svar på den fråga som gäckat henne under många år. Boken handlar också om Adnan, som nyss kommit ut från fängelset där han suttit för grovt narkotikainnehav och nu sitter han i skiten eftersom han både förföljs av ett gäng som han är skyldig pengar och av polisen som tror att han kommer att göra något olagligt igen. Dessutom möter vi Magnus som är kriminalkommissarie och som balanserar kraftigt på lagens gräns för att sätta dit brottslingarna och därigenom få en fjäder i hatten inför klättringen på karriärsstegen. Magnus är också svag för kvinnor och har en taskig kvinnosyn, samtidigt som han helst av allt inte vill se kvinnor på hans enhet.

Boken är händelsefylld och håller ett högt tempo. Eftersom vi får möta så många sinsemellan väldigt olika människor blir det aldrig tråkigt och man får också ta del av olika världar, liksom olika versioner av samma händelseförlopp. Stöld av babian tar också upp många teman och det gör att man kan tro att boken blir spretig, men jag tycker författaren lyckats väldigt bra med att hålla ihop berättelsen och knyta ihop alla trådar. Samtidigt avslutas boken med en cliffhanger som öppnar för en uppföljare. Jag läste någonstans att författaren har inspirerats av Snabba cash och dess uppföljare, men lagt till polisarbetet. Själv hann jag aldrig läsa tillräckligt långt i Snabba cash för att se likheterna mellan böckerna.

Länge undrade jag över bokens titel, men förklaringen kommer i slutet av boken och tyvärr är det en betydligt värre avslutning än vad jag kunde tänka mig. Författaren har ett lite speciellt språk med korthuggna meningar. Detta bidrar till att föra handlingen framåt snabbt och det passar i en sådan här typ av bok, men det tar lite tid att komma in i språket. Men språket skiljer sig också åt beroende på vilken av huvudpersonen man får följa. Det korthuggna språket står för männens del av historien, medan det blir längre meningar och lägre tempo när man får följa Amanda. Ett intressant grepp när man väl kommit en bit in i boken.

Författaren, Anna Karolina, heter Larsson i efternamn och jobbar som polis i Malmö, så det är inte alls konstigt att polisarbetet skildras så trovärdigt. Det här är hennes debutroman och jag hoppas hon skriver många fler. Stöld av babian utges av Norstedts och finns bland annat att köpa på Adlibris och Bokus. Läs den!

One thought on “Stöld av babian

Comments are closed.