Himmel över Alaska

Himmel över AlaskaHimmel över Alaska handlar om Leni som är tretton år och lever i en dysfunktionell familj. En dag bestämmer sig hennes impulsive pappa för att familjen ska flytta till Alaska. Det är inte första gången de flyttar. Under Lenis uppväxt har det ständigt varit nya platser, nya skolor och hon har alltid haft känslan av att hon inte riktigt passar in. Nu väntar ett ordentligt äventyr – i en ärvd vildmarksstuga.

Första tiden i Alaska verkar lovande. Familjen får vänner. De är dåligt rustade för vildmarkslivet, men grannar och andra bybor är hjälpsamma. Skolan är liten, men för första gången någonsin får Leni en alldeles speciell vän. Men när vintern och mörkret kommer hårdnar villkoren. Det är vintern som sållar ut de som klarar av att leva i Alaska och de som inte gör det.

Det sägs att det finns hundra sätt att dö på i Alaska. Men det visar sig att i Lenis fall finns det andra faror än vildmarken. Lenis pappa är inte frisk och hennes föräldrar har inget sunt förhållande. Till slut kommer de till en punkt då det står mellan liv och död. Dessa partier är svåra för mig att läsa eftersom jag själv har levt med våld i nära relation. Men boken skildrar också äkta kärlek. Sådan kärlek som är vacker, genuin och starkare än allt annat. Ett annat stort tema är förstås identitet. Hur Leni som känt sig så utanför på alla andra platser hon bott på känner att hon hittar hem när hon kommer till Alaska.

En sak som är bokens stora behållningar är miljöskildringarna. Den vackra, karga, otillgängliga, sköna och samtidigt farliga delstaten Alaska. USA;s sista utpost. Jag gillar också att boken tar så många olika vändningar och att den innehåller så många olika teman. Den dysfunktionella familjen är förstås i centrum, liksom livet i vildmarken, men också hur kriget förändrar människor, identitet, vänskap, gemenskap, lojalitet, kärlek och naturen är andra starka teman. Språket flyter lätt över sidorna och boken är stark, gripande, fängslande och berörande med en unik, fantastisk historia.

Himmel över Alaska är skriven av Kristin Hannah. Den är utgiven av Albert Bonniers förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.