Karma och Jonar

Klipptrollen    Flykten

Karma och Jonar är namnen på två barn som är 11 och 12 år gamla. Det är också namnet på en fantasyserie för barn i lågstadie- och mellanstadieåldern. Hittills har det utkommit två titlar, Flykten och Klipptrollen, i serien och det är tänkt att bli fem böcker.

Böckerna utspelar sig i landet Glimeria och de är skrivna av en fiktiv karaktär, Zelda Falköga, som är en av få personer som besökt Glimeria.

De två barnen utsätts för en rad äventyr när de kämpar för att befria landet från Stendraken som har kommit för att stjäla landets magiska stjärnglöd.

Photo by Barnboksbloggen on August 02, 2020. Bilden kan innehålla: en eller flera personer
Böckerna har många spännande inslag, som varelserna Gala som är en blandning mellan katt och räv och som byter färg på pälsen beroende på känsloläge. Det finns viktiga budskap i böckerna, till exempel om mod och att vara en god vän. Kampen mellan gott och ont är förstås central som sig bör i fantasygenren. Illustrationerna är något alldeles extra, färgsprakande och mangainspirerande och de gör att man sugs in i berättelsen. Extra kul tycker jag att det är med de små faktaavsnitten som finns insprängda här och var och som bland annat berättar om varelserna som finns med i handlingen.

Under läsningen förs mina tankar såväl till Ronja Rövardotter som till böckerna om Musse och Helium. Jag tror att detta är böcker som tilltalar barn i en bred målgrupp. Stor text och många bilder gör att barnen kan läsa böckerna på egen hand. Tyvärr är det ibland svårt att läsa texten då den inte syns så bra mot bakgrunden på vissa sidor. Men böckerna passar också ypperligt för högläsning. Det finns också lärarhandledning till.

Böckerna om Karma och Jonar är utgivna av Bookmark förlag. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).