Hitta historien

Mats Vänehem är arkeolog och illustratör. Hitta historien (Bonnier Carlsen) är hans första helt egna bok. En bok som jag gillar mycket.

Boken visar en plats och hur det sett ut där från istid till nutid. I slutet av boken finns en tidsaxel samt fakta om de olika perioderna.

Detaljrika och fina bilder i genomskärning visar tydligt hur platsen sett ut genom århundraden. Hur lämningar från olika tidsepoker legat i jordlager, samtidigt som miljön ovanför genomgått otroliga förändringar. Man kan följa hur utvecklingen skett, från istäcket som låg på marken under istiden fram till det moderna samhälle vi har idag med höghus, byggnader under jorden, tunnelbanesystem och flygplan i luften. Bilderna är detaljrika och det finns massor att prata om runt bilderna. Man ser lätt hur människorna levde under de olika perioderna. Vad de levde i för slags hus, använde för fordon och hur de klädde sig.

Det här är en fin bok. Jag tror den väcker ett intresse för att lära sig mer. Och det är en spännande tanke för barn att tänka på vad som funnits där vi idag har våra hus.