Vyssan lull

Äntligen har tredje boken i Carin Gerhardsens Hammarbyserien kommit. Hon har tidigare skrivit Pepparkakshuset och Mamma, pappa, barn som jag har recenserat här. Den nyaste boken i serien heter Vyssan lull och är precis som de andra böckerna utgivna på Ordfront.

I Vyssan lull får vi träffa samma persongalleri som i de tidigare böckerna, kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans utredningsgrupp i Hammarby polisdistrikt. Boken börjar med att två små barn och deras mor hittas brutalt mördade i sitt hem i Hammarby sjöstad. Först misstänker man barnens pappa, en deprimerad förtidspensionär. Samtidigt försvinner en av poliserna i utredningsgruppen. Medan poliserna sliter med utredningarna har de förstås också sina personliga grubblerier, Petra Westman tänker på den våldtäkt hon utsatts för tidigare, medan Conny Sjöberg inte kan sluta tänka på den kvinna han haft några snedsteg med.

Precis i de tidigare böckerna i serien så är Vyssan lull väldigt skickligt genomförd. Historia vävs ihop med dåtid och man inser att skuld kan leva och prägla människor i årtionden. Personerna är väldigt bra skildrade, det känns som riktiga människor av kött och blod, människor med både goda egenskaper och mindre bra egenskaper. Likaså är miljöbeskrivningarna fint skildrade. Det är är en riktigt bra deckare, en bok som jag sträckläste på ett dygn.