Hjälp, sa Akva

omslag20akvaHjälp, sa Akva är en bok om miljö för barn. Ett högaktuellt ämne. Barnen märker att vi vuxna pratar om och oroar oss om miljön och de vill gärna själv också förstå vad det handlar om. Därför är det viktigt med böcker som, på barns nivå, förklarar varför det är så viktigt att värna om vår miljö. Hjälp, sa Akva är en bilderbok skriven av Carina och Björn Wilke och illustrerad av Katarina Dahlquist. Utgiven 2009 på bokförlaget lilla e.

Boken handlar om Vilja och Viktor som en dag bestämmer sig för att gå till sin koja som de byggde vid en sjö för några månader sedan. Men när de kommer fram känner de inte igen sig. Kojan har rasat ihop, fåglarna är borta, det är tyst och öde i skogen. Barnen blir rädda och tänker gå hem, när de hör någon som ropar på hjälp. Det är Akva (vattnet) och med lite hjälp förstår barnen hur de ska göra för att rädda miljön runt sjön. En pedagogisk bok som både har en spännande berättelse och fakta om hur barnen kan göra för att värna om naturen.

akva_affisch_197Boken kan med fördel också användas i skolor och förskolor. Till boken finns en affisch som kan sättas upp i klassrummet, med tips på vad barnen kan göra för miljön. Längst bak i boken finns också ett litet faktaavsnitt. En viktig och intressant bok som alla barn borde få ta del av.